Hlavní obsah

Zemřel Zbyněk Kusý. Ve věku nedožitých padesáti let

Praha
Aktualizováno

Ve věku 49 let nečekaně zemřel bývalý generální manažer hokejových Pardubic i reprezentace a generální ředitel fotbalové Slavie Zbyněk Kusý. Uvedly to oficiální stránky východočeského hokejového klubu. Pardubice uctí Kusého památku minutou ticha před dnešním domácím extraligovým zápasem s Olomoucí.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Srdce Zbyňka Kusého dotlouklo

Článek

„Tato zpráva nás všechny velmi zasáhla. Zbyněk Kusý pro pardubický i celý český hokej vykonal spoustu práce. Díky němu jsem mohl začít pracovat pro pardubický klub po ukončení hráčské kariéry, hodně jsem se od něj naučil. Za klub bych rád vyjádřil upřímnou soustrast všem pozůstalým," uvedl pro oficiální stránky hokejových Pardubice jejich jejich generální manažer Pavel Rohlík.

Právě s Pardubicemi spojil Kusý převážnou část své manažerské kariéry. Ve východočeském klubu působil v letech 1999 až 2012, výrazně pomohl k rekonstrukci tamního stadiónu a Pardubice pod ním v letech 2005, 2010 a 2012 vyhrály mistrovský titul.

Kusému zřejmě selhalo srdce

Post generálního manažera zastával rovněž v letech 2001 až 2008 u české hokejové reprezentace a zažil s ní tituly mistrů světa v Hannoveru (2001) a Vídni (2005). Sedm let byl i prvním místopředsedou Českého hokejového svezu.

Podle stránek deníku Sport měl Kusý odletět na golf do Dubaje, na letiště se ale nedostavil a nedal ani nikomu vědět. Následné měl být doma nalezen mrtev. Příčinu jeho úmrtí vyšetřuje policie, zřejmě mu selhalo srdce.

„Zbyněk Kusý byl dlouholetým hokejovým manažerem. Podílel se na extraligových titulech Pardubic, pracoval ve vedení svazu a jako manažer byl u řady úspěchů národního mužstva. Čest jeho památce," prohlásil šéf Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Se Slavií se rozešel ve zlém

Po odchodu z hokejové scény se Zbyněk Kusý objevil v květnu roku 2012 ve fotbalové Slavii, kterou měl jako generální ředitel pozvednout k výšinám.

„Svůj úkol jsem nesplnil a silného strategického partnera do klubu nepřivedl, i když jsem obešel a jednal se spoustou společností. Majoritní vlastník je tudíž s mým působením nespokojený, protože součástí mého kontraktu byla právě klauzule, že do půl roku partnera přivedu," přiznával Zbyněk Kusý, když se v červnu roku 2013 s pražským Edenem loučil.

Ze Slavie sice po jedenácti měsících odešel, odměn za zprostředkovatelskou činnost se však nezřekl. Požadoval na klubu téměř 17,5 miliónu korun, které uplatňoval i v insolvenčním řízení, v němž se Slavia ocitla. Část pohledávek ve výši přibližně šesti miliónů korun od něho navíc odkoupila společnost Online Srervices Ltd. z tichomořské Samoy, která návrh na insolvenční řízení proti Slavii podala.

Fotbalová Slavia však pohledávky odmítala jak za vlády Aleše Řebíčka a neuznávala je ani po příchodu čínských majitelů.

„Výsledek jedenáctiměsíčního fungování pana Kusého v čele našeho klubu skončil ekonomickou i sportovní katastrofou," vyčetla mu nedostatky při řízení klubu hned poté, co z Edenu odešel.

Reklama

Související témata:
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko