Hlavní obsah

Pastrňák už je s dvacítkou. Parťák z Bostonu mu přál, ať přiveze medaili

Až v sobotu večer se dozvěděl, že ho Boston pustí na mistrovství světa dvacítek, o den později už se hokejový útočník David Pastrňák připojil v Helsinkách k české reprezentaci. A doufá, že si s partou spoluhráčů zopakuje podobný úspěch, jakým bylo stříbro z loňského šampionátu osmnáctek. Devatenáctiletý talent má za sebou po sedmi týdnech léčby zlomené nohy na kontě dva zápasy na farmě v Providence v AHL a Bruins jej na turnaj pustili i kvůli tomu, aby se na něm vrátil do herní pohody.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejový útočník David Pastrňák nastoupí za českou dvacítku už v pondělí proti Slovensku.

Článek

"Je vždycky příjemné, když můžete obléct národní dres. Jsem rád, že můžu být už potřetí na dvacítkách. Je to pro mě čest pokaždé, když můžu hrát za nároďák, a jsem rád za další příležitost," řekl Pastrňák.

V této sezóně sehrál v NHL deset zápasů a připsal si čtyři body za dvě branky a stejný počet asistencí. Na konci října si v utkání NHL s Arizonou při blokování střely zlomil nohu. "Je těžké posoudit, v jaké jsem formě. Uvidíme, jak se budu cítit. Nehrál jsem dlouho a musím se do toho dostávat pomalu střídání po střídání," uvedl.

Do týmu v Helsinkách nebude mít problém zapadnout. "Většinu kluků znám už z osmnáctky. Hrajeme spolu, vídáme se, takže problém v tom nebude. S osmnáctkama jsme měli stříbrnou medaili a byl to skvělý zážitek. Doufám, že můžeme takový úspěch zopakovat. Strašně jsem se sem těšil. Hlavně na partu, která je tady výborná," prohlásil Pastrňák.

Na vypadnutí se Slováky se snaží nemyslet

Po nedělním příletu jej čeká hned v pondělí zápas se Slovenskem. Ten bude i odvetou za čtvrtfinále minulého šampionátu, v kterém Češi na juniorském MS se Slovenskem vypadli. "Určitě si na ten zápas občas vzpomenu, ale snažím se na to nemyslet. Toto je jiný ročník a jiný zápas. Slováci mají vždycky dobrý tým. Jsou to bojovníci, o čemž jsme se přesvědčili minulý rok. Nemyslím si, že na mistrovství najdeme slabého soupeře. Nesmíme nikoho podcenit a musíme hrát proti všem stejně. Půjdeme do toho s tím, že chceme vyhrát," řekl Pastrňák.

Měl by být jednou z největších hvězd šampionátu a hned upoutal velkou pozornost médií. "Nějaký tlak vnímám, ale ten je v hokeji všude. Nechci se na to nějak soustředit. Přijel jsem pomoct klukům a udělám pro to všechno. Je jedno, jestli dám gól nebo ne. Jde o to, abych nějak pomohl týmu," vysvětlil svoji roli.

Boston se do poslední chvíle rozhodoval, zda Pastrňáka uvolní, a vyjádřil se až v sobotu. "Moje reakce byla smíšená. Má to dvě strany. Na jednu stranu chcete hrát NHL a na druhou stranu chcete reprezentovat svoji zemi. Myslím si, že obě možnosti jsou výhodné a nemá to ani mínus, ani plus," řekl.

Snaží se především plnit přání klubu. "Mým úkolem z pohledu Bostonu je dostat se do formy. Sedm týdnů jsem nehrál, takže se pomalu musím rozehrávat. Hrál jsem dva zápasy na farmě, takže jsem si to už trošku zkusil, takže jsem o něco lepší než před týdnem. Posledních pár dní bylo hektických, jezdil jsem na farmu a zpátky do Bostonu," prohlásil Pastrňák. Český parťák z Bostonu David Krejčí popřál Pastrňákovi na cestu hodně úspěchu. "Říkal, ať máme štěstí a přivezeme medaili," dodal.

Reklama

Související témata: