Hlavní obsah

Obrovská motivace! Amíkům máme co vracet, velí Kaše

Když to vyjde, dostanou se tam, kde byli jejich předchůdci naposledy před jedenácti lety. Čeští hokejisté se pokusí postoupit do bojů o medaile na mistrovství světa hráčů do 20 let. Ale je před nimi přetěžká překážka. Tým kouče Jakuba Petra čekají v sobotním čtvrtfinále od 19:00 h (vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz) v Helsinkách Američané.

Foto: Heikki Saukkomaa, ČTK/AP

Čeští hokejisté slaví gól proti Slovensku. Zleva Jakub Zbořil, David Pastrňák, Filip Chlapík, David Kaše a Jiří Smejkal.

Článek

"Podle mě je docela škoda, že jsme dostali Amíky. Nedařilo se nám proti nim, ale na druhou stranu tam bude obrovská motivace. Máme jim co vracet!" říká útočník David Kaše pro hokej.cz.

Nastoupí proti sobě řada hráčů, kteří na vlastní kůži zažili finále světového šampionátu osmnáctiletých v roce 2014, které Američané vyhráli 5:2. I tehdy se hrálo ve Finsku. Byl u toho i Kaše, útočník Chomutova, který kromě finále MS osmnáctiletých 2014 pamatuje i čtvrtfinále dalšího šampionátu této věkové kategorie ve Švýcarsku. „Na osmnáctkách měli Američané svůj systém, byli pospolu a věděli, kde kdo z nich je. Přesto si myslím, že máme na to, abychom je porazili," věří.

Dalším pamětníkem boje o zlato je útočník David Pastrňák... "V prvních deseti minutách nám dali tři góly. Proto bude strašně důležité chytit začátek zápasu, ustát to a pak chodit do brejků," říká Pastrňák.

Reprezentanti zatím porazili Slovensko a Bělorusko, s Ruskem prohráli po samostatných nájezdech a nedokázali bodovat proti domácímu Finsku. Prohráli 4:5, ještě ve třetí třetině přitom vedli.

"V základní skupině jsme mohli získat více bodů. Ovšem nebyli jsme jenom účastníky zájezdu, jak jsem o tom mluvil před turnajem. Ukázali jsme, že do play off míříme jako rovnocenný partner," hodnotí kouč Petr pro web hokej.cz.

Češi obsadili ve skupině třetí místo a pro čtvrtfinále se museli stěhovat z Hartwall Areny do nedaleké Ice Hall. "Budou se určitě snažit hodně lítat na menším kluzišti, to jim musíme zarazit a hrát zodpovědně zezadu," říká Pastrňák na adresu soupeře.

O síle Američanů svědčí i dosavadní výsledky, v Helsinkách prohráli jen jednou - 0:1 se Švédskem, které jako jediné na turnaji neztratilo ani bod.

Česká čtvrtfinále na MS 20 za poslední čtyři roky:
2012: Rusko 1:2 po prodloužení (nakonec 5. místo)
2013: USA 0:7 (5. místo)
2014: Finsko 3:5 (6. místo)
2015: Slovensko 0:3 (6.místo)
Před tím český tým hrál dvakrát o udržení
Poslední vydařené čtvrtfinále v roce 2005: Finsko 3:0 (3. místo)

Reklama

Související témata: