Hlavní obsah

To bylo naposledy, co jste nás porazili, řekl Znarok v Moskvě Vůjtkovi. Mýlil se

Jan ŠkvorSport.cz

Zatímco při své domácí premiéře na střídačce českého národního týmu se v prosinci hokejový trenér Vladimír Vůjtek výhry nedočkal, ve čtvrtek už se na druhý pokus radovat mohl. Jeho svěřenci porazili před zaplněnou třineckou Werk Arenou Rusko 3:2 po samostatných nájezdech a proti sborné si v této sezóně udrželi neporazitelnost. „Z každého vítězství nad Ruskem mám radost," přiznal Vůjtek. "A tohle už je třetí v řadě.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Vůjtek udílí pokyny hráčům během zápasu s Ruskem.

Článek
Fotogalerie

„A vůbec nic na tom nemění, že Rusové tu neměli úplné hvězdy. Jejich mladí hráči perfektně bruslili, byli důrazní a měli jsme to těžké," připomněl osmašedesátiletý trenér, že Rusko přijelo k zápasům v Třinci a Ostravě hned se čtrnácti hráči, kteří ve zažili reprezentační premiéru.

Český celek nerozhodilo ani brzké ruské srovnání na 1:1, které přišlo už 24 vteřin po úvodní brance Krenželoka. Stejně tak se domácí dokázali oklepat ve třetí třetině po vlastní brance Buchteleho a Řepíkovou zásluhou si vysloužili prodloužení. „Mužstvo má svou sílu, už se našlo a kluci si věří. Hlavně moskevský turnaj, kde jsme proti Rusům otočili z 1:2 na 4:2, nás hodně povzbudil," vrací se k dva měsíce starému Channel One Cupu, kteří Češi ovládli.

„Po tomhle zápase mi Znarok (trenér ruského národního týmu) říkal, že to bylo naposled, co jsme je porazili. Tak teď máme jedno vítězství navíc," smál se Vůjtek. „A je zajímavé, že jsme Rusy už podruhé porazili na penalty. Přitom se o nich říká, že nájezdy mají perfektní," vzpomněl Vůjtek na výhru 4:3 po nájezdech na listopadové Karjale.

Kašpar vytáhl nájezd, který používá celou sezónu

V Třinci uspěli v dovednostní disciplíně Kašpar (střela mezi nohy) i Vincour (bekhendový blafák), zatímco gólman Furch oba ruské střelce vychytal. A tak už ani nedošlo na pro třetí sérii nominovaného penaltového specialistu Jana Kováře. „Kašpar byla úplně jasná volba, protože ve Slovanu z nich dává góly pravidelně. A i Vincour je umí proměňovat," vysvětloval Vůjtek svou volbu.

„Věděl jsem, že budu střílet mezi nohy, protože to ve Slovanu dělám celou sezónu. A z deseti nebo jedenácti nájezdů mi to osmkrát vyšlo, takže jsem měl sebevědomí," řekl Kašpar, jenž se do reprezentace vrátil po necelých dvou letech.

„Když se to dobře provede, špatně se to chytá a je to prakticky jasný gól. Sorokinovi, který dneska chytal, jsem přesně takhle už letos jeden gól dal," vybavil si Kašpar, který své nejslavnější okamžiky v národním týmu zažil při zlatém MS 2010. Na něm tehdy pomohl proměněnými nájezdy k postupu ze čtvrtfinále i semifinále.

Fanoušci vyvolávali Vůjtkovo jméno

Jedinou kaňkou českého nároďáku tak ve čtvrtek byla jeho hra v přesilových hrách, když nevyužil ani jedinou ze šesti. „Důraz ani sehranost v nich ještě nejsou takové. Zbytečně jsme v nich kombinovali na malém prostoru, nebyli jsme schopní hru roztáhnout a připravit si pozici pro závěrečnou střelu," věděl Vůjtek, jehož jméno fanoušci během zápasu vyvolávali.

„Sice jsem tu trénoval jen jeden rok, ale i to se počítá. Kousek odsud jsem se narodil, jezdím sem na extraligu a lidé si mě pamatují. Atmosféra byla fakt perfektní. České národní mužstvo v Třinci ani Ostravě dlouho nehrálo a zdejší lidé chtějí vidět hokej a těší se na něj," prohlásil Vůjtek.

Porazí čeští hokejisté tým Ruska i v sobotní odvetě v Ostravě?
Ano
82 %
Ne
18 %
Celkem hlasovalo 15487 čtenářů.

Reklama

Související témata: