Hlavní obsah

Pastrňák i Sekáč se připojí k hokejové reprezentaci před MS

Aktualizováno

Hokejoví útočníci David Pastrňák z Bostonu a Jiří Sekáč z Arizony se připojí k reprezentaci připravující se na mistrovství světa v Rusku. Vedení českého týmu získalo svolení od jejich klubů NHL. ČTK to řekl tiskový mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

David Pastrňák (vpravo) se raduje z gólu. Vlevo jeho spoluhráč z Bostonu Max Talbot.

Článek

"Jirku Sekáče budeme nyní kontaktovat a domluvíme se, kdy by se k týmu mohl připojit. Ozval se i David Pastrňák, v jehož případě máme také souhlas klubu a i on s tím počítá," řekl Zikmund ve Vispu, kde se reprezentace chystá na večerní přípravný zápas proti Švýcarsku.

"Uvolnění Jirky máme i písemně," doplnil generální manažer Slavomír Lener, který v noci na dnešek osobně mluvil s Pastrňákem. "Potvrdil, že se těší a zařizuje si letenky na příští týden," řekl Lener. V případě Arizony čeká reprezentace na zprávu od Martina Hanzala, který byl ale v závěru sezony zraněný a prohlídkou zřejmě neprojde.

Trenér Vladimír Vůjtek již na začátku týdne uvedl, že by chtěl, aby Sekáč s týmem příští týden odcestoval na zápasy do Finska, v nichž by měl přesvědčit o své nominaci na MS.

Na sever Evropy by teoreticky mohl letět i Pastrňák, který zřejmě bude s mužstvem poprvé trénovat ve středu v Praze. V jeho případě je však reálnější, že poprvé nastoupí další týden v zápasech proti Švédsku ve Znojmě.

Montreal Plekancovi potíže nedělá

Dalším potvrzeným hráčem pro MS je Tomáš Plekanec z Montrealu, o jehož startu Vůjtek nepochybuje. "Já i trenér jsme s ním několikrát hovořili. Tomáš má i souhlas od generálního manažera, který ho rád pustil. V jeho případě byly komplikace nejmenší," podotkl Lener.

Opora Canadiens nikoho v Kanadě přesvědčovat nemusela, aby povolení dostala. "Na jeho případě se ukazuje, že pokud má hráč v NHL něco odehráno a chce na mistrovství světa jet, tak mu nikdo nebrání a všichni se usmívají," uvedl Lener s tím, že u mladších hráčů je to složitější. Oni bojují o další smlouvu a místo v základní sestavě. Tam je faktorů a úhlů pohledu, jestli mají jít třeba na farmu, mnohem více," podotkl generální manažer.

Dokumentoval to i na případě obránce Vojtěcha Mozíka, který v sezóně nakoukl do sestavy New Jersey, ale většinou působil na farmě, kde je i nyní. "My jsme o něj měli zájem, ale oni ho poslali na farmu. Tam to ale bylo férové, protože stejně se rozhodli i u kanadského a amerického hráče," uvedl Lener.

Na seznamu hráčů z NHL, kteří nepostoupili do play off a s nimiž kouč počítá, je i obránce Michal Jordán z Caroliny. Ten však řeší vydání pasu pro svoji dceru. "Doufáme, že je to otázka dnů. Dcerka se mu narodila nedávno a ona musí čekat na americké půdě na pas. Má sbaleno, ale musí počkat, kdy pas získá," dodal Lener.

Reklama

Související témata: