Hlavní obsah

OLYMPIÁDA ON-LINE: Hejnová má bronz! Oštěpař Veselý se blýskl famózním hodem

Londýn
Aktualizováno

Medailovou sbírku české olympijské výpravy rozšířila o další bronz Zuzana Hejnová na 400 metrů překážek, Denisa Rosolová ve finále doběhla sedmá. Skvělým výkonem se v Londýně představil i oštěpař Vítězslav Veselý, který si hned prvním hodem v kvalifikaci pojistil finále a zlepšil si osobní rekord na 88,34. Už čtvrtý olympijský desetiboj zahájil někdejší světový rekordman Roman Šebrle. Jenže po úvodní stovce byl poslední a do dálky už nenastoupil, ze závodu odstoupil.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zuzana Hejnová se raduje s českou vlajkou po zisku bronzové olympijské medaile na trati 400 metrů překážek.

Článek

V dopoledním atletickém programu se českým reprezentantům příliš nedařilo. Do finále postoupil jen tyčkař Jan Kudlička. Neuspěly naopak kladivářka Kateřina Šafránková a běžkyně Lenka Masná, která se neprotlačila do semifinále na trati 800 metrů.

Roman Šebrle vstoupil do svého čtvrtého olympijského desetiboje. V úvodní disciplíně běhu na 100 metrů zaběhl čas 11,54 sekundy, získal 744 bodů a patřilo mu poslední 31. místo. Poté kvůli zranění paty svůj poslední olympijský závod v kariéře předčasně ukončil.

V minulosti Šebrle získal již stříbro v Sydney a zlato v Aténách, v Londýně má česká legenda za cíl závod dokončit. Šebrle má na svém kontě 49 desetibojů, v nichž získal nad 8000 bodů. Jubilejní padesátý plánoval absolvovat v britské metropoli...

Ve večerním atletickém programu bojovali v kvalifikaci o sobotní finále oštěpaři. V parádní formě se ukázal jeden z hlavních favoritů na zlato Vítězslav Veselý, který si postup zajistil hned prvním hodem v osobním rekordu a zároveň novým nejlepším výkonem sezóny 88,34.  Jakub Vadlejch a Petr Frydrych zůstali daleko za 82metrovým kvalifikačním limitem a do finále se neprobojovali.

Českým hřebem večera však byl finálový běh na 400 metrů překážek. Zuzana Hejnová potvrdila ambice a ve finále vybojovala bronzovou medaili časem 53,38. Zlato v olympijském finále získala Ruska Natalja Anťuchová (52,70), pro stříbro si doběhla Lashinda Demusová z USA (52,77). Druhá česká zástupkyně Denisa Rosolová skončila ve finále sedmá výkonem 55,27.

Vedle atletů byly dnes z českých sportovců v akci také Aneta Hladíková a Romana Labounková v kvalifikaci bikrosu. V jízdách o nasazení obsadily 10. respektive 11. místo a v pátek pojedou ve stejném semifinále. Nejrychlejší ženou dnešního klání se stala vítězka Světového poháru Caroline Buchananová z Austrálie.

Reklama