Hlavní obsah

Zlatý ipon! Krpálek si podmanil tatami, je prvním českým vítězem v Riu

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Judista Lukáš Krpálek získal v Riu zlato! Famózně prošel celou soutěží do 100 kg, ve finále udolal Elmara Gasimova z Ázerbájdžánu. Český reprezentant úspěšně zvládl úvodní tři souboje a zajistil si účast ve večerním semifinále. I v něm uspěl, udolal světovou jedničku Cyrilla Mareta z Francie, stal se tak druhým českým medailistou na hrách v Riu. Prvním zlatým.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Lukáš Krpálek se zlatou medailí.

Článek
Fotogalerie

Ve finále porazil nasazenou jedničku Gasimova na ipon a vyhrál tak všech pět svých zápasů.

"Jsem nesmírně šťastný. V tohle jsem vůbec nedoufal. Myslel jsem na medaili, přesto jsem věděl, že to bude hrozně těžký, a ve zlatou věřil málokdo. Olympijská medaile byl obrovský sen a povedlo se to," zářil Krpálek.

Pětadvacetiletý reprezentant z USK Praha se tak stal teprve druhým českým judistou, který dokázal pod pěti kruhy získat cenný kov. V roce 1980 v Moskvě vybojoval bronz Vladimír Kocman. Krpálek tak zkompletoval svou zlatou sbírku, když má už tituly z mistrovství Evropy i světa.

"Já nevím, jsem z toho úplně hotovej. Mám poslední rok v životě pohádku," rozplýval se už po semifinále Krpálek. "Ve všem se mi hrozně dařilo, na posledních turnajích jsem tolik nevyhrával, byl jsem pátý, sedmý, někdy prohrál. Ale mám úžasnou rodinu, co na mě doma čeká, úžasného syna, co se na mě těší. Jsem hrozně šťatsný že přivezu medaili malýmu. Bojoval jsem pro mýho obrovskýho kamaráda Sašu Jurečku, co tu bohužel není," pravil dále s odkazem na bývalého reprezentačního kolegu, který před rokem zemřel při potápění.

První kola potvrdila předtuchu

První kola na tatami v Riu přesně potvrdila Krpálkovu předtuchu. Los mu totiž přisoudil menší soupeře, kteří jsou při jeho výšce 197 cm hodně nepříjemní. Hned v úvodním souboji s Portugalcem Fonsecou český bojovník dlouho prohrával o bod a až dvaadvacet sekund před limitem svého soka přehodil chvatem na wazari. V dalším kole pak čekal typově podobný Kazach Rakov a český judista po taktickém výkonu vyhrál na tresty.

„Úvodní zápasy byly hrozně těžké a vyrovnané. S takovými soupeři se mi nebojuje lehce. Jsem moc rád, že jsem přes ně prošel a vyšlo to," prohodil Krpálek po druhém zápase a rychle spěchal do šatny, aby se připravil na klíčový čtvrtfinálový duel s Hagou.

Ani v souboji s japonským bojovníkem se Krpálkovi nedařilo nasadit bodovaný chvat a zvítězil díky trestům pro soupeře. „Všichni se známe, každý přesně ví, co ten druhý udělá, jakou má favoritní techniku. Proto už pro mě není jednoduché bojovat na zemi, což byla moje dominanta. Všechny zápasy jsou vydřené, ale není důležité, jestli vyhraju na ipon nebo na pasivitu. Důležité je dotáhnout to do vítězného konce," vyprávěl novinářům po čtvrtfinále.

Mám okopanou nohu, přiznal Krpálek

Před semifinále měl Krpálek tříhodinovou pauzu. „Budu se snažit dát do kupy. Od Hagy mám okopanou nohu, sotva jsem na žíněnce stál. S Maretem to bude těžké, dvakrát třikrát jsem s ním naposledy prohrál," líčil. „Řekneme si, co by měl Lukáš asi dělat. Ale víceméně to víme, prali se spolu mnohokrát, nic nového Maret nepředvede," doplnil Krpálkův kouč Petr Lacina.

Judisté v Olympijském parku zápasí v hale Carioca 2 a fanoušci se v úvodu turnaje starali o solidní atmosféru. Krpálek si nicméně postěžoval, že mu vadilo jejich bučení při úvodním duelu s Portugalcem, jemuž Brazilci vytvořili domácí atmosféru. „Fandí hezky. V tom zápase na mě ale začali bučet, přestože jsem se pral zcela podle pokynů rozhodčího. To by si mohli odpustit, i na jiných sportovištích. Koukal jsem na plážový volejbal, a to jak bučeli na naše holky při zápase s Brazilkami, to mi přišlo nesportovní," dodal.

V semifinále narazil na Mareta, který vyhrál čtyři z předchozích šesti vzájemných soubojů. Tentokrát ale Krpálek dokázal aktuální světovou jedničku přeprat. Několik útoků mu nevyšlo, ale půl minuty před koncem se dostal do svého oblíbeného držení a zápas ukončil předčasně na ipon. Svůj první v turnaji.

A ipon pak předvedl i v olympijském finále. Gasimova jasně předčil, celý zápas ho tlačil. Už po deseti vteřinách předvedl chvat na juko, které ale rozhodčí odvolali. Unavený Gasimov neodolal jeho tlaku, 24 sekund před koncem neubránil Krpálkovo ouči-gari a český reprezentant mohl začít slavit.

Titul olympijské šampiónky v judu ve váze do 78 kg obhájila Američanka Kayla Harrisonová. Ve finále porazila na ipon Francouzku Audrey Tcheumeovou.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Judo:
Muži - do 100 kg:
1. Krpálek (ČR)
2. Gasimov (Ázerb.)
3. Maret (Fr.)
a Haga (Jap.)
5. Frey (Něm.)
a Blošenko (Ukr.)
7. Darviš (Egypt)
a Gvinijašvili (Gruz.)
Ženy - do 78 kg:
1. Harrisonová (USA)
2. Tcheumeová (Fr.)
3. Aguiarová (Braz.)
a Velenšeková (Slovin.)
5. Malzahnová (Něm.)
a Castillová (Kuba)
7. Joová (Maď.)
a Powellová (Brit.)

Reklama

Související témata: