Hlavní obsah

OBRAZEM: To je „nádhera". McLaren ukázal nový monopost s ohyzdným nosem

Prvním týmem formule 1, který odtajnil skutečnou podobu letošního monopostu a ne pouze digitální studii, se v pátek odpoledne stal McLaren. Vůz s označením MP4-29 odhalili při on-line prezentaci závodní jezdci Jenson Button a Kevin Magnussen, který se stříbrným vozem absolvuje svou premiérovou sezónu ve formuli 1.

Foto: Sport.cz

McLaren MP4-29

Článek
Fotogalerie

Nový McLaren má v souladu s pozměněnými regulemi skloněnou přední část k zemi, nos vozu a uchycení předního křídla ale vytváří poměrně nevzhlednou špičku. „Srovnat se se všemi změnami, na které jsme museli před letošní sezónou reagovat, byl poměrně tvrdý oříšek," přiznal výkonný ředitel stáje Jonathan Neale. Na prezentaci se vůbec nepodílel šéf týmu Martin Whitmarsh, který bude podle všeho nahrazen Ericem Boullierem, jenž se v pátek rozloučil s týmem Lotus.

Proti loňskému vozu má nový McLaren rovněž užší přední křídlo a jeden výfuk ústící uprostřed zadní části vozu. Srdcem auta je podle nových pravidel šestiválcový přeplňovaný motor o objemu 1600 ccm od Mercedesu, s nímž se McLaren po letošní sezóně rozejde a od roku 2015 začne spolupráci s Hondou.

Vedení McLarenu neskrývalo, že vůz během sezóny čeká vzhledem k novinkám zřejmě ještě řada úprav. Přesto ale všichni ve Wokingu věří, že se letos bude dařit lépe, než v uplynulé sezóně, kdy McLaren nevyhrál ani jeden závod. „Neskrýváme, že loňská sezóna byla obrovským zklamáním. Jasným cílem je proto návrat na přední příčky, tedy tam, kam McLaren patří. Jak trnitá ta cesta bude, ukáže čas," poznamenal sportovní ředitel stáje Sam Michael.

Další premiéra ve formuli 1 je plánovaná na sobotu, kdy představí svůj nový vůz tým Ferrari. Již v pátek Scuderia zveřejnila označení letošního monopostu F14 T, které vybral víc než milión fanoušků v internetovém hlasování.

Líbí se vám nový McLaren?
ano
75,7 %
ne
24,3 %
Celkem hlasovalo 20876 čtenářů.

Reklama

Související témata: