Hlavní obsah

Piloti už nejsou hrdinové, formule 1 pro „zelené“ z nich dělá pasažéry, láteří Villeneuve

Nikdy si nebral servítky. A ačkoliv se sám chystá na působení v šampionátu rallycrossu, Jacques Villeneuve (42) se opřel do poměrů svojí milované formule 1. Kanadský mistr světa z roku 1997 se v rozhovorech pro Autosport či crash.net pustil do ostré kritiky. „Formule 1 se ubírá totálně špatným směrem. Všechno, co na ní bylo dobré a vše, co lákalo fanoušky, hodila za hlavu a snaží se oslovit masy, které o ni nemají zájem,“ nechápe.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Fernando Alonso s nosatým F14 T během testů v Jerezu.

Článek

Koncepce postrádá smysl- „Jsem znepokojen stavem F1 a tajně doufám, že se mýlím. Vůbec nerozumím tomu, co se pokoušejí udělat. Nerozumím celé koncepci. Formule 1 již není impozantní a jezdci nejsou hrdinové. Problém je v tom, že změny byly provedeny příliš uměle a nefungují. Během šesti měsíců to může být zábava, ale pak to každého začne nudit. Když jednou začnete dělat umělé věci, tak je postupem času děláte víc a víc, až dospějete do okamžiku, kdy to už není skutečné závodění."

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Nová pravidla zabíjejí formuli 1 - „Nová pravidla jsou natolik omezující, že to už ani není formule 1. Není na ní nic výjimečného. Úspora paliva není zásluhou jezdců, všechno se děje elektronicky. Jen tam sedíte a šetří vám to palivo, což zabíjí celý smysl. Formuli 1 jsme vzali celou její epickost. Předjíždí se proto, že stisknete tlačítko. A ne proto, že uděláte výjimečný tah."

Formule 1 přece není zelená - „Nechápu, proč se chce sport násilím vetřít do pozornosti jinému typu fanouška, než byl ten klasický. Pokoušejí se zkrátka uspokojit potřeby nesprávných lidí. Pokoušejí se zalíbit ‚zeleným', ale formule 1 není zelená, a tak nemá význam to ani zkoušet. Zajistí to dobrou image pro vládu nebo parlament, ale to není formule 1!"

Chybí inspirace - „I formule 1 by se od ostatních sérií mohla učit, ale nemám pocit, že se dívá, co se děje jinde. Zašla už příliš daleko a je třeba to celé restrukturalizovat. Současná F1 je velmi daleko od toho, jaká byla a jaká by měla být."

Pilot se stává pasažérem - „Vůbec nerozumím konceptu, proč chtějí F1 udělat stále pomalejší a pomalejší a mít méně a méně výkonu. Sotva jsou rychlejší než GP2 a mají problém se zlepšením našich časů z roku 1997, takže něco je špatně. Auta jsou stále lehčí a snadněji ovladatelná, takže závodníci mají méně talentu. Týmy jim dokonce nakazují, aby jezdili pomaleji. Tady ani nejde o jezdecký talent. Pilot je pomalu ale jistě už jen pasažérem."

Už jen Vettel a Alonso vynikají - „Letos budou auta superpomalá. Motor uprostřed rovinky sám zpomalí a jezdec vlastně ani nebude muset rozhodovat o tom, kdy a jak šetřit palivo. Bude toho dělat jen velmi málo, proto je v poli už jen velmi málo schopných jezdců. Snad Vettel nebo Alonso vynikají, zbytek startovního pole je pouze průměrný."

Reklama

Související témata: