Hlavní obsah

Vettel dokázal neuvěřitelné! V Malajsii triumfoval s Ferrari

Aktualizováno

Německý pilot Sebastian Vettel ovládl Velkou cenu Malajsie formule 1! Dokázal tak přetnout osm závodů dlouhou úspěšnou šňůru Mercedesu. Ferrari ovládlo první Grand Prix od roku 2013. Favorit Hamilton s mercedesem, jenž zvítězil v sedmi z posledních osmi GP, dojel v Sepangu druhý, jeho stájový kolega Rosberg třetí. Strhující návrat předvedl Vettelův parťák Räikkönen, Alonsovi premiéra nevyšla.

Foto: Olivia Harris, Reuters

Vettelova radost po výhře v Malajsii byla nezměrná.

Článek
Fotogalerie

Naposledy nevyhrál vůz Mercedes při loňské Velké ceně Belgie, kterou ovládl Australan Daniel Ricciardo s vozem Red Bull, tehdy po vzájemné kolizi Hamiltona s Rosbergem.

Vettel také ukončil téměř dvouleté čekání slavné italské stáje na vítězství. Rudý vůz vyhrál naposledy Velkou cenu Španělska v květnu 2013. Čtyřnásobný světový šampión Vettel se sám dočkal prvenství poprvé po více než roce a od série devíti vítězství na závěr mistrovské sezóny 2013.

Alonso skončil předčasně

Fernando Alonso, který byl podepsán pod dosud posledním vítězstvím Ferrari v mistrovství světa, se v premiéře za McLaren neprosadil. Ještě před polovinou závodu musel kvůli technickým potížím odstavit vůz v garáži. Podobně dopadl později i jeho týmový kolega Brit Jenson Button a stáj musí dál pracovat na spolehlivosti vozu a hlavně nových motorů Honda.

V úvodu přišel o možnost bojovat o pódium Kimi Räikkönen, nakonec čtvrtý muž v cíli, jemuž jeden ze soupeřů prořízl zadní kolo jeho ferrari a Fin jel celý okruh s defektem, než se dostal do boxů. Až na dohled stupňů vítězů se propracoval z jasně poslední pozice po prvním okruhu.

Vettelovi pomohlo safety car

Ve čtvrtém kole se octil mimo trať za cílovou rovinkou sauber Švéda Marcuse Ericssona a na trať musel bezpečnostní vůz. Většina jezdců vyměnila pneumatiky, u mechaniků ale nebyl třeba právě Vettel a snažil se využít toho, že Hamilton kroužil za pomalejšími vozy. A to se nakonec ukázalo jako vítězná taktika.

Brit se dokázal prokličkovat na druhé místo a do vedení se vrátil v 18. kole, když Vettel zajel pro nové gumy. Na nich dokázal předjet Rosberga a v té chvíli bylo na trati pořadí stejné jako na startu. Jenže Ferrari bylo o dost rychlejší a Vettel dohnal i Hamiltona, než Brit zatočil opět do boxů.

V osmatřicátém kole Vettel zajel naposledy pro nové pneumatiky, čímž se dostal Hamilton opět do čela závodu. Německý pilot měl co dělat, aby po návratu z boxové uličky udržel druhé místo před Rosbergem, ale dokázal to a mohl začít stíhat vedoucího závodníka. Hamilton na nic nečekal a zajel rovněž k mechanikům, čímž umožnil Vettelovi dosáhnout na 40. vítězství v kariéře.

Velká cena Malajsie, 2. závod mistrovství světa vozů formule 1 v Sepangu:
1. Vettel (Něm./Ferrari) 1:41:05,793 (průměr: 184,225 km/h)
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -8,569
3. Rosberg (Něm./Mercedes) -12,310
4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -53,822
5. Bottas (Fin./Williams) -1:10,409
6. Massa (Braz./Williams) -1:13,586
7. Verstappen (Niz./Toro Rosso) -1:39,065
8. Sainz (Šp./Toro Rosso)
9. Kvjat (Rus./Red Bull)
10. Ricciardo (Austr./Red Bull) všichni -1 kolo
Průběžné pořadí MS (po 2 z 19 závodů):
1. Hamilton 43 b.
2. Vettel 40
3. Rosberg 33
4. Massa 20
5. Räikkönen 12
6. Nasr (Braz./Sauber) 10
7. Bottas 10, 8. Ricciardo 9
9. Hülkenberg (Něm./Force India) 6
10. Verstappen 6
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 76
2. Ferrari 52
3. Williams 30
4. Sauber 14
5. Toro Rosso 12
6. Red Bull 11
7. Force India 7

Reklama

Související témata: