Hlavní obsah

Dohodnuto! V Brně se pojede i v následujících pěti letech

Brno
Aktualizováno

Motocyklová Grand Prix se v Brně pojede i v dalších pěti letech. Na Masarykově okruhu se na tom dohodli při vzájemném jednání ministryně mládeže, školství a tělovýchovy Kateřina Valachová se šéfem společnosti Dorna, která je promotérem MS, Carmelem Ezpeletou. Pořadatelem závodů a partnerem pro Dornu bude neziskový spolek, který z aktivity města a hejtmanství vznikne nejpozději v září tohoto roku.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Detail letošní trofeje pro Velkou cenou České republiky silničních motocyklů.

Článek

„Domluvili jsme se, že se mistrovství světa silničních motocyklů v Brně pojede v roce 2016 i v dalších letech. Dorna počítá s brněnským závodem na nejbližších pět let a partnerem pro ni bude nově vznikající spolek," oznámila Valachová, která se sešla s Ezpeletou v neděli přímo na okruhu při pracovní snídani.

Po ní společně oznámili výsledek schůzky médiím, ale nebyly připuštěny žádné otázky. „Vzhledem k přínosům, které tato akce přináší pro celou Českou republiku jak z pohledu cestovního ruchu, tak v oblasti daňové, je pro nás důležité domluvit, za jakých podmínek by šlo tento podnik na Masarykově okruhu realizovat i v příštích letech," uvedla ještě před jednáním Valachová.

„Těší mě taková dohoda, která zaručuje budoucnost motocyklových závodů v Brně a děkuji paní ministryni za vstřícný postoj," stručně vše okomentoval Ezpeleta.

Brněnský primátor Petr Vokřál vyjádřil potěšení nad tím, že motocyklová Grand Prix zůstane v Brně nejen v roce 2016, ale i v dalších letech. „Uzavřenou dohodou teprve všechno začíná. Spolek musí prokázat, že na organizování Velké ceny má," řekl Vokřál a doufal, že najde i způsob pro vyřešení dluhů z minulosti.

Dorna se po vleklých a k ničemu nevedoucích diskuzích o zajištění pořadatelství Velké ceny rozhodla přistoupit výhradně k jednání s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Vláda by měla dohodu z Brna dostat na stůl 20. srpna.

„Schválení založení spolku zastupitelstvy města Brna a Jihomoravského kraje je pouze prvním krokem, v návaznosti na to je třeba dořešit ještě spoustu dalších otázek," prohlásila Valachová. Členství ve spolku má mít kromě Brna a Jihomoravského kraje také Centrála turistického ruchu – jižní Morava.

Situace je ale komplikovaná i vzhledem k nedávno zjištěným faktům ohledně Automotodromu, který nemůže z ekonomických důvodů být příjemcem dotace od státu či kraje. Kdo ale zaplatí dluhy Automotodromu za zalistovací poplatek, které mají činit kolem 110 miliónů korun, zatím není jasné. „Kraj pošle ministerstvu zpátky třicet milionů korun, které na Velkou cenu dostal. Ze svého rozpočtu potom kraj pošle ještě letos Dorně dvacet miliónů," sdělil už dřív jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Reklama

Související témata: