Hlavní obsah

Jedu s tatrou, do Limy ji pošlu letadlem, rozhodl se Loprais

Karel FeltPrávo

Český jezdec Aleš Loprais už má o svém startu na Dakaru 2013 jasno. Namísto výměny za kamión MAN se vrací k tatře. Její příprava ve frenštátských dílnách týmu InstaForex Energy 69 v těchto dnech finišuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Pilot kamiónu Aleš Loprais pojede i letos v tatře.

Článek

Co rozhodlo o tom, že pojedete Dakar 2013 s tatrou?

Srdce zvítězilo nad rozumem. Když řeknete Lopraisové a Dakar, ozve se vám tatra. Je to rodinná tradice, kterou založil můj strýc Karel a já jsem se rozhodl zůstat jí věrný.

Nabídka od nizozemského týmu na řízení kamiónu MAN vás nelákala?

Jel jsem s ním Silk Way Rally a poznal, že to je výborné auto. Možnost startu na Dakaru jsem velmi zodpovědně zvažoval, ale oni ode mne chtěli podpis na dvouletou smlouvu a já se nechtěl vázat. Neumím si představit, že bychom vyrobili ve Frenštátě auto a musel jsem se dívat, jak s ním jede někdo jiný. Zdůrazňuji, že opravdu zvítězilo srdce nad rozumem, protože ohledně vozu MAN bych měl mnohem méně starostí.

Jakou je ta největší v souvislosti s tatrou?

Termín dokončení. Připravujeme zcela novou Tatrou Queen 69. Využili jsme zkušenosti z té, která letos havarovala, a přidali spoustu nových věcí. Už dnes je ale jasné, že auto nestihneme dokončit tak, abychom ho vyzkoušeli a mohli nalodit 20. listopadu ve Francii. V tom termínu bychom totiž měli vyjet k testům.

Jak chcete auto do peruánské Limy dostat?

Letecky! Už na tom pracujeme. Jednáme s několika dopravci, hledáme partnery pro tuto finančně nákladnou, ale zcela jedinečnou záležitost.

Vám se ta představa zdá reálná?

A proč ne? Získali bychom tím i spoustu času navíc, protože auto by přeletělo do Limy až koncem prosince na technickou přejímku. Do té doby bychom mohli testovat a ladit. Samozřejmě doprovodné vozy odplují 20. listopadu.

Což když se přeprava nepodaří zrealizovat?

To si zatím vůbec nepřipouštím, ale náhradní řešení už v hlavě mám. Zatím o něm pochopitelně nebudu mluvit.

O posadce máte jasno?

Jako navigátor pojede zkušený Belgičan Serge Bruynkens a druhým řidičem a mechanikem bude Radim Pustějovský, který zná novou tatru dokonale.

Reklama

Související témata: