Hlavní obsah

VIDEO: Loprais husarským kouskem unikl z písečného sevření, potíže měli i další Češi

Nástrahy Rallye Dakar začínají její účastníci pociťovat naplno. Ve třetí etapě na trase Pisco - Nazca se problémům nevyhnul ani nejlepší z českých truckerů Aleš Loprais, který ale i přes chybu těsně před cílem dál drží druhou příčku za Nizozemcem De Rooyem.

Zapadlý Loprais ve třetí etapě DakaruVideo: www.loprais.cz

 
Článek
Fotogalerie

Loprais pět set metrů před cílem chyboval při průjezdu dunovým polem a zůstal viset v prohlubni mezi dvěma písečnými kopci. Šikovným manévrováním se mu ale podařilo z pasti dostat s relativně malou ztrátou. „Nejdůležitější je, že jsme etapu zvládli. Nechtěli jsme udělat chybu, přestože z toho byla jen má neoblíbená bramborová medaile. Dělali jsme, co to šlo, ale auto si místy s terénem úplně nerozumělo. Nakonec jsem udělal drobnou chybu na poslední duně před cílem. Nicméně to dobře dopadlo a my naštěstí nezapadli. Z písečného sevření se nám podařilo dostat," oddechl si po příjezdu do bivaku Loprais.

I přes čtvrtou příčku v etapě nejlepší z Čechů udržel průběžné druhé místo za De Rooyem, jeho odstup se ale zvětšil o víc než čtyři minuty na téměř sedm minut. Třetí Ital Biasion má od Lopraise odstup šest a půl minuty. „Není to špatná výchozí pozice pro start do úterní dlouhé výzvy. Přes 420 kilometrů je pořádná porce a je potřeba být připravený. Stále jsme druzí a bojujeme s chutí dál," poznamenal pokračovatel slavného dakarského rodu.

Kolomý měl problémy s turbem

Potížím se nevyhnuli ani další účastníci slavné soutěže. Martin Kolomý, jemuž patří průběžné šesté místo, utrhl na osmdesátém kilometru výfukovou přírubu turbodmychadla a prakticky celou etapu nemohl jet na plný výkon. „Není to ale zásadní potíž, mechanici to v bivaku opraví a v pohodě budeme pokračovat dál. Dun v etapě nebylo hodně, ale přibyly v nich trialové pasáže, které bylo nutné sjíždět hodně opatrně. Pro některé už to byla pořádná očistná kůra," podotkl jezdec Czech Dakar Teamu.

Technika potrápila i Jaroslava Valtra s liazem v barvách týmu KM Racing. „Vypadávala nám hadice turba a kvůli tomu jsme dvakrát po patnácti minutách stáli. Začátek byl v pohodě, ale pak to začalo zlobit. Když jsme mohli jet, tak to šlo," líčil pilot jedenácté posádky průběžného pořadí mezi kamióny.

Vildmana potrápila naražená záda

Spokojenější byl Valtrův týmový kolega Vlastimil Vildman, který sice zůstává nejhorším ze šesti českých kamiónů, ve třetí etapě si ale i přes potíže se zády polepšil o jednu pozici a je devatenáctý. „Všechno jsme projeli dobře bez navigačních problémů a defektů. Akorát hned po osmi kilometrech jsme vletěli do díry a já si při tom narazil záda. Tak mě snad dá fyzioterapeut dohromady, abych mohl pokračovat," vzkázal z bivaku v Nazce Vildman.

Úterní čtvrtá etapa zavede účastníky rallye z Nazcy do do Arequipa. Závodníky čeká dosud nejdelší měřený úsek 429 kilometrů.

Reklama