Hlavní obsah

Loprais v prvních dunách na Dakaru vyklidil stupně vítězů, ztráceli i další Češi

Další porci náročných kilometrů spolykali ve středu účastníci letošní Rallye Dakar a piloti českých kamiónů - s výjimkou Tomáše Vrátného - po čtvrtém dějství počítali ztráty. Nejlépe postavený Aleš Loprais vyklidil druhou pozici v průběžném pořadí a nejlepší tři místa obsadil trojblok favorizovaných jezdců ruského Kamazu.

Loprais a Kolomý při 4. etapě DakaruVideo: www.loprais.cz a www.buggyra.com

 
Článek

Schopnosti účastníků prověřily poprvé i obří duny pouště Atacama a o dramatické situace nebyla na trati nouze.

„Duny nás na závěr potrápily. Nechal jsem tam čtyři minuty, ale na druhou stranu to mohlo dopadnout mnohem hůř. Chtěl jsem si trochu zkrátit trať a přejet jednu větší dunu, jenže tam hned byla protiduna a málem jsem se do ní zapíchl. Museli jsme podhustit a couvat," líčil Loprais, jemuž aktuálně patří průběžné čtvrté místo se ztrátou necelých 13 minut na vedoucího Rusa Mardějeva.

Kolomý zuřil

Z páté na osmou příčku se propadl Martin Kolomý, jemuž po dvou kilometrech jízdy kámen urazil brzdovou hadici a pilot týmu Buggyra Tatra se poté musel pracně probíjet přes pomalejší vozy. „Na nic se mě neptejte!" zuřil po dojezdu do bivaku.

Až o chvíli později byl sdílnější. "Nabrali jsme ztrátu asi 30 min a pak jsme museli všechny ty kamióny předjíždět zpátky. Když už se nám to podařilo, tak přijedeme do dun a tam jsme měli zase problémy. Není ale nic ztraceno, jsme stále na začátku a 40 minut ještě nemusí nic znamenat," neházel flintu do žita Kolomý.

Osmdesátiminutové zdržení kvůli poruše turbodmychadla nabral Martin Macík z týmu KM Racing, který klesl z třinácté na průběžnou sedmnáctou pozici. Hůř dopadl například vítěz Dakaru z roku 2012 Gerard de Rooy, který do cíle etapy nedojel.

Vrátný v dunách ztrátu dohnal

Kdo zářil spokojeností, byl Tomáš Vrátný, který svou tatru dovezl do cíle na devátém místě a polepšil si ze 16. příčky na dvanáctou. I když ani šéfovi týmu Bonver se potíže nevyhnuly. „Etapu jsme začali docela bizarní poruchou. Podařilo se nám vmáčknout tlačítko startéru do palubní desky," líčil. Oprava zabrala deset minut a Vrátný posléze při horském přejezdu z Argentiny do Chile neměl šanci předjet pomalejší kamióny. „V dunách jsme ale zabojovali a ztrátu víceméně stáhli," doplnil spokojeně.

Pustina Atacamy bude trápit účastníky Dakaru v dalších pěti etapách a je pravděpodobné, že se zde rozhodne o vítězích celé soutěže. Ve čtvrtek mají závodníci v itineráři trasu z Copiapa do Antofagasty, ta je pro všechny kategorie stejná. Po přejezdu dlouhém 174 km čeká na jezdce 458 kilometrů dlouhý měřený úsek a posléze dojezd do cíle v délce 65 km.

Dosáhne na letošním Dakaru Aleš Loprais na stupně vítězů?
Ano
44,7 %
Ne
55,3 %
Celkem hlasovalo 6097 čtenářů.

Reklama

Související témata: