Hlavní obsah

Mäkinen bude šéfem Toyoty při jejím návratu do MS v rallye

Tokio

Čtyřnásobný světový šampión Tommi Mäkinen bude šéfem továrního týmu Toyota při jeho návratu do mistrovství světa v automobilových soutěžích. Japonská automobilka ohlásila svůj návrat do elitní motoristické disciplíny na rok 2017 již v lednu, z MS Toyota odešla v roce 1999.

Foto: Toyota

DEFAULT TITLE

Článek

Nyní prezident společnosti Akio Tojoda oznámil, že se tým dohodl na spolupráci s jednapadesátiletým Finem, který získal tituly v letech 1996 až 1999 s vozem Mitsubishi.

"S Tomim jsem se poprvé setkal v roce 2013, kdy byl mým instruktorem a pomáhal mi zlepšit mé řidičské umění. Nakonec mě naučil mnohem více a ukázal mi půvab rallye," uvedl Tojoda, který věří, že Mäkinenovy bohaté zkušenosti týmu pomohou. "Po rozhovoru s ním jsem cítil, že nám chce pomoct, abychom měli lepší auto. Proto jsem ho požádal, aby nám s projektem pomohl," řekl Tojoda na adresu Fina, který měl svůj vlastní tým.

Tovární tým Toyoty má centrum v Kolíně nad Rýnem a na vývoji vozu Yaris WRC se podílí zejména dvojice zkušených pilotů Stéphane Sarrazin z Francie, který momentálně hájí barvy Toyoty ve vytrvalostních okruhových závodech, a osminásobný finský šampión Sebastian Lindholm. Na začátku roku automobilka uvedla, že bude spolupracovat i s talentovaným sedmadvacetiletým Francouzem Ericem Camillim.

V minulosti Toyota třikrát ovládla hodnocení týmů v MS a její jezdci získali čtyři individuální tituly. O dva se zasloužil Španěl Carlos Sainz, po jednom vybojovali Fin Juha Kankkunen a Francouz Didier Auriol.

Reklama

Související témata: