Hlavní obsah

Auto jede jako z praku, liboval si Loprais před startem Dakaru

Buenos Aires

Aleš Loprais patří z českých řidičů kamiónů k největším favoritům. Letos stojí na startu svého desátého Dakaru. S vozem Iveco by podle vlastních slov měli společně s týmovým kolegou Gerardem de Rooyem pořádně prohánět téměř neporazitelné kamazy...

Foto: www.loprais.cz

Aleš Loprais na archivním snímku

Článek

V jakém stavu byl váš vůz, když jste ho po přistání převzal?

Ve výborném. Technický tým u něj vyměnil brzy a čidlo turba. Hned jsme absolvovali rychlý, ale náročný test. Dopadl výborně, auto jede jako z praku. Jsme maximálně spokojení.

Oslavili jste příchod nového roku alespoň přípitkem?

Tentokrát ne. Po mnohahodinové cestě jsme byli hodně unavení, projevil se pochopitelně i časový posun. K tomu test a příprava auta, takže jsme toho měli dost a hodinu před půlnocí jsme si šli lehnout.

Na Nový rok jste absolvovali technické přejímky, jak dopadly?

Bez problémů. Pokud vím, nikdo žádné výrazné potíže neměl, aby ho do soutěže nepustili.

Potkali jste někoho z českých závodníků?

Skoro všechny, popřáli jsme si vše nejlepší do roku 2016 a hodně štěstí na soutěži. Všichni se rozběhli ke svým autům. Každý má co dělat.

Jaké máte v Buenos Aires počasí?

V době přejímek se spustil vydatný déšť, ale už ustal a všechny vysychá. Trať prologu ale déšť poznamenat mohl. Nemáme tušení, jak bude vypadat.

Co vás cestou z Buenos Aires do Rosaria čeká?

Připraven je asi dvanáctikilometrový rychlostní test, což bude show pro diváky, ale pro nás to znamená, zajet co nejlepší čas, protože bude rozhodovat o postavení na startu další etapy. Vzhledem k tomu, že trať letošního Dakaru bude hodně náročná a rychlá, mohou skutečně rozhodovat sekundy, takže i prolog je velmi důležitý. Uvidíme, jestli bude cesta suchá nebo po dešti blátivá.

Máte informaci, jak je na tom týmový kolega Gerard de Rooy a soupeři?

Náš tým je v pohodě. O ostatních nemáme konkrétní zprávy. Volali jsme si se známým z týmu MAN, ale v plné síle tu je i Kamaz, Renault, MAZ i Tatry. Bude to napínavý boj. Žádná z hvězd z kategorie kamiónů, ale ani ostatních, co jsem viděl, nechybí.

Už cítíte předstartovní horečku?

Takový obvyklý předstartovní stav. Už se těšíme, až to začne.

Reklama