Hlavní obsah

Vojtěch vytáhl do boje za start WRC na Barum rallye

PRAHA

S vyřazením vozů kategorie A8 a tím i atraktivních speciálů WRC ze srpnové Barum rallye se nehodlá smířit Štěpán Vojtěch. Spolu s Karlem Trněným hodlá přesvědčit zástupce Federace automobilového sportu (FAS) a pořadatelů soutěže, aby start divácky nejzajímavějšího segmentu ve startovním poli povolili. Schůzka obou táborů proběhne ve čtvrtek ve Vyškově.

Foto: Novinky

Štěpán Vojtěch chce vrátit vozy kategorie WRC na start Barum rallye.

Článek

Zlínská soutěž je součástí mezinárodního mistrovství České republiky a současně jedním z podniků evropského šampionátu. A právě zde je jádro problému. V soutěžích mistrovství Evropy - narozdíl od domácího šampionátu - vozy kategorie WRC nesmějí jezdit. Organizátoři 'Barumky', kteří se netají přáním přivést na Zlínsko podnik mistrovství světa, proto třídu A8 nepovolili.

To se však vůbec nelíbí Štěpánu Vojtěchovi. "Barum rallye je součástí mistrovství republiky a je vypsaná i pro třídu A8 včetně WRC. Zákaz nejsilnějších vozů je prosté porušení řádů. Já uznávám, že pořadatelé mají velké ambice, jede se tady ME, pošilhávají po MS. Ale pak by neměli figurovat v kalendáři domácího šampionátu," vysvětlil pro Sport.cz loňský vicemistr v rallyesprintu.

:. ANKETA
Měly by vozy WRC startovat na Barum rallye? Hlasujte v anketě na konci článku.

Vedení FAS s argumenty osmadvacetiletého pilota nesouhlasí. "Všichni jezdci od začátku roku vědí, že organizátoři nemusejí třídu WRC vypsat a Barumka je navíc soutěží ME, ve které tyto speciály nesmějí závodit. Je to jen a pouze podivná kampaň Štěpána Vojtěcha," řekl generální sekretář federace Radovan Novák v rozhovoru pro deník Sport.

Vojtěch slova o 'kampani' nechápe. "V tom cítím osobní averzi ze strany FAS. Proto raději do Vyškova nepojedu. Zastupovat nás bude spolujezdec Karla Trněného Václav Pritzl. Snažíme se o smírné řešení, jediné co chceme je, aby se jednalo podle řádů a nedocházelo k diskriminaci jezdců," zopakoval Vojtěch.

Do jiné třídy nepřesedne

Trněný s Vojtěchem jdou s praporem WRC sami, ostatní jezdci, kteří pravidelně nastupují se soutěžními speciály v domácím šampionátu - Václav Pech a Emil Triner - přesedlali na jinou třídu. "Osobně vím, že příští rok pojedu na 99 % třídu N. Přijde mi proto nesmysl, abych bojoval za start WRC. Klukům ale fandím a věřím, že mají šanci na úspěch," říká úřadující mistr republiky ve sprintrallye Václav Pech, který se ve Zlíně představí v kategorii produkčních vozů za volantem Mitsubishi LancerEvo VII.

Vojtěch - pokud neuspěje - na startu nebude. "Pokud se nám nepodaří rozhodnutí zvrátit, tak nepojedu. Mám určité závazky a nemohu jen tak nechat stát auto v garáži a jet s jiným," má jasno. Co ale v případě neúspěchu? "Máme připravený plán, víme, co bychom dělali. Ale zatím nejsou věci tak daleko, aby mělo smysl o něčem hovořit," dodal.

Vedení federace však kompromisní cestu nevidí. "Nic s tím nenadělají ani závodníci, ani my. FIA rozhodla a my se jí musíme podřídit. Je to podobné, jako když dříve zrušila silná monstra skupiny B. Taky se muselo najít řešení," tvrdí Novák před schůzkou ve Vyškově, která proběhne ve čtvrtek odpoledne.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články