Hlavní obsah

Chci mít čisté svědomí, vysvětluje Jágr. O startu na šampionátu ale ještě jasno nemá

Praha

Cesta z Floridy se mu řádně natáhla, ale ve středu po 20. hodině už Jaromír Jágr přistál na pražském letišti. Hvězdný útočník se ve čtvrtek v Brně připojí k hokejové reprezentaci a s trenérem Vladimírem Růžičkou podebatuje o své případné roli pro mistrovství světa.

Jaromír Jágr se před MS vrátil do Česka.Video: Michal Osoba, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Byla cesta kvůli poruše na letadle hodně zdlouhavá?

Normální. Nevím, co bylo s letadlem, ale v pohodě.

Jak jste trávil dny po konci základní části NHL?

Samozřejmě jsem si šel zabruslit, to by byla ohromná hloupost, kdybych si dal deset dnů volno, v mých letech to určitě nejde. Byl jsem bruslit.

Těšil jste se do Česka na hokejovou atmosféru před šampionátem?

Opouštět Floridu není nic jednoduchého, s ohledem na počasí. Na druhou stranu na atmosféře je znát, že se blíží mistrovství světa, tak jsem se docela těšil.

Co vás vedlo k tomu, že jste přehodnotil své rozhodnutí skončit v reprezentaci?

Nemyslím, že je mojí povinností, abych vysvětloval, proč jsem se tak rozhodl, ale pokud to chcete vědět, tak chci mít čisté svědomí, že jsem udělal maximum proto, abych pomohl, když mě někdo o něco požádá.

Jak se vám zatím zamlouvá skladba mužstva pro šampionát? Už jste mluvil s trenérem Růžičkou o své případné roli?

Zatím jsem se s Růžou bavil maximálně minutu. Plán je, že ve čtvrtek pojedu do Brna, tam si sedneme a pobavíme se, co a jak.

Takže se stále může stát, že na mistrovství světa nebudete hrát?

Přesně tak, uvidíme, jaká bude situace. Hlavně nesmíme zapomenout, že spousta hráčů vypadne z prvního kola. Uvidíme, kdo přijede a pak se rozhodneme. Letos jsem viděl, že po dlouhé době byli Češi velkým přínosem a táhli svá mužstva. Sezónu, jakou měl Voras, Jirka Hudler, Pleky, Palát s Tampou… Rozhodovali zápasy, v kanadském bodování se dostali dva hráči do první desítky, což v minulých letech vůbec nebylo. Je vidět, že máme kvalitní hráče, jde o to, aby se to ukázalo tady.

Zažil jste domácí mistrovství světa v roce 2004. Je tlak na něm o dost vyšší?

Tlak je vždycky, pokud děláte něco naplno a záleží vám na výsledku. Může být o něco větší, když je to v Česku, fanoušci mají velká očekávání a možná nás jako hokejisty vidí daleko lepší, než doopravdy jsme. Týmů, které můžou získat medaili, je spousta, minimálně osm týmů má šanci vybojovat zlato.

Přispěla k vaší chuti reprezentovat i výměna na Floridu, kde jste herně pookřál?

To s tím nemá nic společného. I když je pravda, že jsem zase získal chuť do hokeje, když jsem dostal příležitost hrát.

Čím to, že vám angažmá na Floridě tak sedlo?

Situace se vždy stávají z nějakých důvodů, byl jsem vyměněnej na Floridu, kde jsem dostal novou šanci hrát hokej s kvalitními hráči. Myslím, že jsme hráli velice kvalitní hokej, všechny zápasy, kdy jsem tam byl, jsme soupeře přehráli, ale ta ztráta se těžko doháněla v posledních zápasech. Jsem rád, že jsem se s Floridou domluvil a budu moct pokračovat v příštím roce.

Dodává vám klid, že už máte v kapse nový kontrakt?

Z obou stran byl zájem, mohli jsme podepsat hned po trejdu. Ale já i oni jsme názoru, že jedna smlouva se dokončí a pak může začít další, pokud tam není žádný zbytečný tlak. Florida poslední dva tři roky měla zájem, když jsem mluvil s manažerem, říkal, že pokud by byly nějaké problémy v New Jersey, tak mě vymění. Dodržel slovo a došlo k tomu.

Reklama

Související témata: