Hlavní obsah

Růžička je ohledně Ručinského startu na MS skeptický. Přijedou bratři Michálkové?

Praha
Aktualizováno

Nad startem útočníka Martina Ručinského na domácím hokejovém MS i nadále visí velký otazník. Čtyřiačtyřicetiletého forvarda trápí dva vyhřezlé krční obratle, z nichž mu bolest vystřeluje do ruky. Kouč národního týmu Vladimír Růžička nechává olympijskému vítězi z Nagana ještě pár dní čas na definitivní rozhodnutí, sám je ale spíš skeptický a pomalu se smiřuje s tím, že se na šampionátu v Praze bude muset obejít bez Ručinského.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české reprezentace Vladimír Růžička udílí pokyny hráčům během tréninku.

Článek

Litvínovský útočník dnes podstoupil vyšetření u fyzioterapeuta Pavla Koláře, další jej čeká i v úterý. Na led ale s reprezentací k prvnímu tréninku v O2 areně, kde se v Praze bude šampionát hrát, Ručinský nevyjel. „Jeho zdravotní stav je složitější, je to na hraně a velký risk," přiznal Vladimír Růžička, který chce mít v tomto ohledu jasno do středy.

Dobře si ale uvědomuje, že nominovat na vrchol sezóny hráče, který není zdravotně stoprocentně fit, by bylo hodně riskantní. „Mám z toho obavu. Jak jsem ale s Martinem a Pavlem Kolářem mluvil, tak spíš počítám s tou horší variantou. Růčovo zranění vypadá tak, že s ním klidně může jít na operaci," tvrdí reprezentační kouč.

„Finále jsem víceméně dohrával se sebezapřením a pod injekcemi. Ale Pavel (Kolář) je kouzelník. Řekli jsme si, že tomu ještě dáme zítřek a pak uděláme nějaké finální rozhodnutí. Samozřejmě, není to ideální, uvidíme ve středu," uvedl Ručinský.

Růžička: Ručinský by nám moc chyběl

„Byla by to velká škoda, protože Růča je výborný nejen na ledě, ale i do kabiny a na střídačce. Má perfektní charakter a moc by nám chyběl. Trošku jsem se jeho zranění obával, protože sice měl výbornou sezónu, ale věk nikdo nezastaví. Kdyby ale Martin nebyl, tak doufám, že se mužstvo ještě víc semkne," přeje si Růžička.

„Naděje umírá poslední, já se na mistrovství těšil strašně moc. Na druhou stranu nemá smysl to lámat přes koleno, to bych určitě nechtěl. Je to velký turnaj, tady musí být všichni zdraví, aby mužstvu mohli pomoct. Pokud cítím, že v tomhle stavu nebudu, nemá smysl, abych tady byl," uvědomuje si Ručinský.

Vrbata nejspíš nebude, co bratři Michálkové?

I s ním má Růžička aktuálně v kádru osmadvacet hráčů. A tým by mohl doznat dalších změn, Růžička totiž dnes večer plánuje oslovit obránce Zbyňka Michálka a jeho bratra útočníka Milana, kteří se St. Louis respektive s Ottawou vypadli v 1. kole play off NHL.

Naopak nejspíš bude muset zapomenout na forvarda Vancouveru Radima Vrbatu. „Radim je zkušený hráč a měli jsme o něj velký zájem. Jenže asi nepřijede, měl ve Vancouveru zdravotní problémy a ještě ani neprošel zdravotní prohlídkou. Byli jsme domluvení, že když se nedostane do play off, bude mít trošičku čas se na mistrovství připravit. Jenže teď ten čas nemá," vyprávěl Růžička, který nepovolá ani Davida Pastrňáka s Dmitrijem Jaškinem. „Dyma hrál sice v St. Louis velice dobře, ale teď už není čas ho v reprezentaci zkoušet."

Už v noci na zítřek může skončit klubová sezóna obránci Andreji Šustrovi a útočníkovi Ondřeji Palátovi z Tampy Bay, která prohrává 2:3 na zápasy s Detroitem. „Uvidíme, jak to dopadne, klidně se může hrát i sedmý zápas. Palát měl super sezónu, ale taky ho trápilo zranění," řekl Růžička s tím, že na hráče, kteří v NHL vypadnou ve druhém kole, čekat nebude. „Přivítal bych ještě někoho do obrany, třeba neprojde Detroit přes Tampu a byl by volný Židla," prohlásil Růžička, který po dnešním večerním tréninku oznámí, jestli bude brankářskou jedničkou Alexander Salák, Ondřej Pavelec, nebo Jakub Kovář.

Jak dnes trénovala česká reprezentace:
Pavelec, Salák, Jakub Kovář - Němec, Hejda, Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Jordán, Kempný, Mozík - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Jan Kovář, Klepiš - Červenka, Novotný, Hertl - Simon, Koukal, Zaťovič - Radil, Smoleňák, Vondrka
Který brankář by podle vás měl být jedničkou českého týmu na MS?
Jakub Kovář
6,2 %
Ondřej Pavelec
48,2 %
Alexander Salák
45,6 %
Celkem hlasovalo 13561 čtenářů.

Reklama