Hlavní obsah

Přibrzdí Crosbyho a spol.? Čeští hokejisté vyzvou na MS hvězdami nabitou Kanadu

Praha

Český hokejový národ je na nohou. Reprezentační výběr čeká dnes třetí vystoupení na domácím světovém šampionátu a půjde o pořádně náročnou zkoušku. Ve vyprodané O2 areně změří od 20:15 síly s Kanadou, která patří k žhavým aspirantům na zlato. Zápas vysílá živě ČT Sport, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr (vlevo) oslavuje se spoluhráči Jakubem Voráčkem a Martinem Eratem gól proti Lotyšsku.

Článek

Sidney Crosby, Claude Giroux, Tyler Seguin, Jordan Eberle, Jason Spezza a další. Velké ofenzivní hvězdy kanadského hokeje se sjely do Prahy, aby pro javorové listy vybojovaly po osmi letech titul mistrů světa.

Zámořský celek to s útokem na nejcennější kov myslí opravdu vážně. V české metropoli odehrál zatím dvě utkání a svým soupeřům nedal vůbec čuchnout. Po úvodním hladkém vítězství nad Lotyšskem (6:1), rozprášil v neděli Němce dvouciferným výsledkem 10:0!

S plným bodovým ziskem a impozantním skóre 16:1 se usadil na čele skupiny A a nyní se již plně soustředí a zároveň těší na bitvu s Čechy. "Hrají doma a budou tak mít obrovskou podporu fanoušků, což jej jejich výhoda. Atmosféra bude opravdu vzrušující, ale naši hráči jsou na podobnou kulisu zvyklí ze Stanley Cupu, takže by takové situace měli zvládat," myslí si trenér Kanady Todd McLellan.

Nastoupí marodi?

Čeští hokejisté měli v neděli na šampionátu den volna. Odpoledne absolvovali téměř hodinový trénink, kterého se nezúčastnili zdravotně indisponovaní útočníci Tomáš Hertl a Jakub Klepiš. Na ledě holešovické Tipsport arény se neobjevil ani obránce Jakub Nakládal, který si z duelu s Lotyši odnesl bolestivě nastřelenou ruku.

"Jsou obouchaní. Máme ale den a půl na to, aby se dali do pořádku. Děláme si sestavu, jako kdyby ti hráči neměli být, ale věřím, že si kluci odpočinou a bude to dobré," řekl po sobotním tréninku asistent trenéra Jaroslav Špaček, jenž nepředpokládá výrazný zásah do sestavy.

Pavelec místo Saláka?

Ke změně však patrně dojde na brankářském postu. Trenéři zvažují, že místo Alexandra Saláka pošlou mezi tři tyče Ondřeje Pavelce, jenž dochytal duel s Lotyši a puk za svá záda nepustil. Gólmanovi Winnipegu hraje do karet i znalost soupeřových hráčů, pravidelně se s nimi potkává v NHL. "Na tom velkém hřišti je to trochu jiné, není to jako v Americe, ale určitě ten tlak do brány bude větší. Určitě je výhoda, že to zná," připomněl Špaček.

Domácí reprezentace věří, že ji v prestižním souboji se zámořským celkem znovu zafunguje hra v početní výhodě. Z deseti přesilovek jich využila hned pět. S padesátiprocentní úspěšností je zatím nejlepší na celém turnaji. "První přesilovková lajna dává hodně gólů, což je výborný. Složení té druhé se ale možná malinko změní, protože nemá takový tlak do brány jako ta první," uvedl Špaček.

Českému týmu se na Kanadu v poslední době příliš nedaří. Na mistrovství světa ji porazil naposledy v roce 2010. V mannheimské SAP Areně tehdy vedl mužstvo rovněž Vladimír Růžička, jenž slavil cenný triumf 3:2. Češi poté zahájili v Německu spanilou jízdu, kterou nezastavili ve finále ani silní Rusové.

V čerstvé paměti mají fanoušci porážku 3:4 z loňského šampionátu v Minsku. Zatímco ze současného kádru české reprezentace zažilo těsnou prohru hned třináct borců (brankáři Salák s Jakubem Kovářem, obránci Ondřej Němec, Michal Jordán, Jan Kolář a útočníci Tomáš Hertl, Roman Červenka, Vladimír Sobotka, Jakub Klepiš, Jiří Novotný, Martin Zaťovič, Jan Kovář a Jaromír Jágr), z celku Kanady je to pouze talentovaný forvard Colorada Nathan MacKinnon.

Voráček proti Girouxovi

Pikantní příchuť bude mít duel pro Jakuba Voráčka, který nastoupí proti spoluhráčům z Philadelphie Braydenu Schennovi, Seanu Couturierovi a hlavně parťákovi a kamarádovi Girouxovi.

S klubovými spoluhráči se na ledě střetnou i další. Jaromír Jágr se potká s obráncem Floridy Aaronem Ekbladem a Žralok ze San Jose Tomáš Hertl s bekem Brentem Burnsem. Koučem Kanady je navíc Todd McLellan, který v NHL posledních sedm let trénoval právě Sharks. Známé tváře uvidí v barvách soupeře i Jan Hejda s Martinem Eratem.

Předpokládaná sestava ČR proti Kanadě:
Pavelec - Němec, Hejda, Nakládal, Kolář, Jordán, Čáslava - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Jan Kovář, Klepiš - Červenka, Novotný, Hertl - Simon, Koukal, Zaťovič.
Pondělní program MS:
Skupina A (O2 arena, Praha):
16:15 Lotyšsko - Švédsko
20:15 Česko - Kanada (ČT Sport)
Skupina B (ČEZ Aréna, Ostrava):
16:15 Rusko - USA (ČT Sport)
20:15 Norsko - Finsko
Porazí čeští hokejisté v pondělí Kanadu?
Ano
64,3 %
Ne
35,7 %
Celkem hlasovalo 57151 čtenářů.

Reklama

Související témata: