Hlavní obsah

Rafael Nadal nebude obhajovat titul ve Wimbledonu

LONDÝN

Španělský tenista Rafael Nadal nebude obhajovat vítězství ve Wimbledonu. Světový hráč číslo jedna to v pátek večer oznámil na tiskové konferenci v Londýně. Důvodem jeho odstoupení jsou bolesti kolen, kvůli kterým nehrál soutěžní zápas od květnového French Open.

Foto: Toby Melville, Reuters

Španělský tenista Rafael Nadal musel Wimbledon vzdát.

Článek

"Bylo to pro mě jedno z nejtěžších rozhodnutí v kariéře. Bohužel nejsem schopen nastoupit," oznámil novinářům Nadal. Loni přitom jeho hra na londýnské trávě zvedala diváky ze sedadel. Ve finále pak v jednom z nejlepších zápasů tenisové historie ukončil vítěznou sérii pěti titulů Rogera Federera, když Švýcara v utkání přerušovaném deštěm porazil v pětisetové bitvě 9:7 v rozhodujícím setu.

"S problémy (s koleny) už jsem odehrál několik posledních měsíců. Teď mám nějaký čas na zotavení a budu se snažit vrátit se co nejdříve," dodal smutný Nadal, jenž se stal čtvrtým hráčem, který v historii Wimbledonu nebude obhajovat titul.

Australan John Newcombe nesměl útočit na hattrick, protože v roce 1972 podepsal smlouvu s konkurenční tour. Američan Stan Smith doplatil o rok později na hráčský bojkot turnaje a Chorvat Goran Ivaniševič nemohl v roce 2002 hrát kvůli zraněnému ramenu.

Může přijít o pozici světové jedničky

Nadal ještě v pátek odehrál exhibici se Švýcarem Stanislasem Wawrinkou a stejně jako ve čtvrtek s Australanem Lleytonem Hewittem prohrál. Podle svědků se v duelu už pohyboval mnohem lépe než ve čtvrtek, přesto se rozhodl svou účast na neslavnějším turnaji oželet. Tím může přijít i o pozici světové jedničky, kterou drží nepřetržitě od srpna loňského roku.

Nadal má s koleny problémy dlouhodobě a někteří mu předpovídají maximálně dva roky profesionálního tenisu. Jeho styl je totiž založen na skvělé fyzické kondici, což velmi ničí jeho kolena především na tvrdých površích. Loni sice Nadal pět kilo váhy shodil, přesto měl letos poprvé problémy již během antukové části sezóny.

Únava se zračila Nadalovi v očích už při vyřazení na Roland Garros. "Bylo vidět, že vyhořel psychicky i fyzicky. Hrál příliš mnoho turnajů v kuse a jednoduše ho to dostalo," řekla Martina Navratilová. "Už nevypadal na kurtu tak šťastně jako dříve," doplnila.

Reklama