Hlavní obsah

Americký olympijský výbor vyzval Jonesovou, aby vrátila medaile

NEW YORK

Bezprostředně poté, co se atletická hvězda Marion Jonesová přiznala k dopingu, ji Americký olympijský výbor vyzval, aby vrátila svých pět medailí z her v Sydney. Trojnásobná olympijská šampiónka a čtyřnásobná mistryně světa v pátek u soudu uvedla, že několik let systematicky dopovala a opakovaně lhala vyšetřovatelům o svém zapletení s kontroverzní laboratoří BALCO.

Článek

Jednatřicetileté sprinterce a dálkařce, jež v návaznosti na svou výpověď ukončila kariéru, hrozí i přes polehčující okolnost v podobě přiznání šest měsíců vězení.

"Slečna Jonesová podvedla svůj sport, své kolegy, své soupeře, svou zemi i sama sebe. Teď má možnost to napravit - měla by okamžitě vrátit olympijské medaile, které získala díky porušování pravidel," uvedl šéf Amerického olympijského výboru Peter Ueberroth.

Jonesová před sedmi lety v Sydney vyhrála sprint na 100 i 200 metrů a štafetu na 4x400 m, bronz získala ve skoku dalekém a krátké štafetě. Čtyři roky nato zahájil Mezinárodní olympijský výbor (MOV) vyšetřování případu kolem laboratoře BALCO, do něhož byl zapleten tehdejší partner Jonesové a otec jejího dítěte Tim Montgomery a další špičkoví američtí sportovci. Ačkoli MOV dlouho Jonesovou z dopování podezříval, nebyly proti ní žádné důkazy.

"Tohle je smutný den pro sport. Jediná pozitivní věc na tom je, že se snad i díky ní (Jonesové) dozvíme plnou pravdu o laboratoři BALCO," poznamenal prezident MOV Jacques Rogge. Sanfranciská laboratoř BALCO vyvinula mimo jiné dlouho nezjistitelný steroid THG, který pomáhal zvyšovat výkonnost.

Zlato ze stovky by připadlo další dopingové hříšnici 

Podle bývalého viceprezidenta MOV a současného šéfa Světové antidopingové agentury (WADA) Dicka Pounda může Jonesová přijít o své medaile ze Sydney ještě do konce tohoto roku. Pro jednoho z nejhlasitějších bojovníků proti dopingu má nicméně očekávaná diskvalifikace Jonesové hořkou příchuť - prestižní zlato z hladké stovky by nyní mělo připadnout Řekyni Ekaterini Thanuové, jež se ale spolu s krajanem Konstantinosem Kenterisem postarala o dopingový skandál na olympiádě v Aténách a letos se vrátila k atletice po dvouletém trestu.

"To je hodně nemilý aspekt celé téhle záležitosti. To, že Thanuová dostane zlatou medaili, pro mě bude hodně těžké skousnout," přiznal agentuře Reuters Pound.

Jonesová v pátek u soudu přiznala, že brala zakázané steroidy od září 2000, kdy se konaly olympijské hry v Sydney, do července 2001. Údajně byla přesvědčena, že jí tehdejší kouč Trevor Graham dává olej ze lněného semínka, i když to ve skutečnosti byl uměle vyrobený steroid zvaný "clear" (čistý, ve smyslu nezjistitelný). V jejím dopise adresovaném příbuzným, který zveřejnil těsně před soudním stáním list Washington Post, Jonesová v přiznání dokonce uvádí, že tuto látku brala již od roku 1999.

 Věděla i o trestné činnosti svého přítele

"Brala jsem tuto látku několikrát před olympijskými hrami a pokračovala jsem v tom i nadále. V listopadu 2003 jsem se dozvěděla, že mi dával látku zvyšující výkonnost," řekla Jonesová soudci.

Někdejší velká atletická hvězda, jež se dvakrát představila i na Zlaté tretře v Ostravě, popsala, jaký vliv na ni dopování mělo. "Cítila jsem se jinak, trénovala jsem mnohem intenzivněji. Také se mi rychleji doléčovala zranění a dosahovala jsem lepších časů," uvedla Jonesová.

Vedle toho, že opakovaně od roku 2003 lhala federálním vyšetřovatelům o své účasti v aféře BALCO, přiznala Jonesová v pátek u soudu další prohřešek. V nesouvisející kauze poprvé potvrdila, že věděla o tom, že je její bývalý životní partner Montgomery členem organizované skupiny, jež zhruba od roku 2005 falšovala šeky. Za to bývalému světovému rekordmanovi na stovce hrozí až tři roky vězení.

Ještě před Montgomerym, který před dvěma lety dostal za dopování v rámci aféry BALCO dvouletý trest, byla Jonesová vdaná za koulaře C. J. Huntera. Také on byl přistižen při dopingu a později v tisku popsal, jak své manželce sám injekčně zaváděl do těla zakázané látky. Jonesová až do pátku veškerá nařčení z dopingu popírala. "Vím, že jsem vás všechny zklamala. Snad najdete ve svém srdci šanci mi odpustit," uvedla v slzách se svou matkou po boku v prohlášení pro novináře padlá atletická hvězda.

Milníky v kariéře atletky Marion Jonesové
1992Jako středoškolačka měla možnost cestovat na olympiádu v Barceloně jako náhradnice pro sprinterskou štafetu, ale odmítla.
1996Před olympijskými hrami v Atlantě si zlomila nohu, takže na OH neodcestovala.
1997Na MS v Aténách získala dvě zlaté medaile (100 m a 4x100 m).
1998Poprvé vyhrála Grand Prix IAAF a Golden League, vítězství si poté několikrát zopakovala.
- V září dosáhla v Johannesburgu dosud platného osobního rekordu na stovce 10,65 sekundy, pouze světová rekordmanka Florence Griffithová-Joynerová běžela v historii třikrát rychleji.
1999Na MS Seville se stala mistryní světa na 100 m a v dálce získala bronz.
2000Na LOH v Sydney se stala pětinásobnou medailistkou. Třikrát vybojovala zlato (100 m, 200 m a 4x400 m), dvakrát vybojovala bronz (dálka a 4x100 m).
2001Na MS v Edmontonu získala zlato na 200 m a stříbro na 100 m. Zlato ze štafety na 4x100 m bylo Američankám odebráno kvůli skandálu Kelli Whiteové.
2003Propukl velký skandál s dosud nezjistitelným anabolickým steroidem tetrahydrogestrinonem (THG), který vyvinula kalifornská laboratoř BALCO. Jejími zákazníky měl být také sprinterský pár Marion Jonesová a Tim Montgomery. Jonesová všechna tvrzení popírala, později pouze přiznala, že si od laboratoře objednávala legální doplněk výživy.
2004Na OH v Aténách propadla. Ve skoku do dálky skončila pátá a ve štafetě na 4x100 m pokazila předávku.
- Mezinárodní olympijský výbor se začal zabývat podezřením z dopingu u Jonesové. Atletku obvinil šéf laboratoře BALCO Victor Conte.
2006Jonesová byla na červnovém americkém šampionátu pozitivně testována na zakázanou látku EPO, druhý testovaný vzorek ale v září přítomnost nedovoleného prostředku vyloučil.
2007Jonesová se přiznala před soudem k dopingu a v zápětí oznámila, že ukončila kariéru. Atletka doznala, že lhala vyšetřovatelům, kteří ji v listopadu 2003 vyslýchali v souvislosti se skandálem kolem laboratoře BALCO distribuující steroid THG. Jonesová potvrdila, že v té době věděla, že jí její bývalý trenér Trevor Graham podával nedovolené povzbudivé prostředky.

Reklama