Hlavní obsah

Pražský půlmaraton poběži i nevidomý atlet

PRAHA

Již po patnácté se tuto sobotu uskuteční Pražský půlmaratón. Tradičně mezi největšími favority budou vytrvalci z afrických zemí. Představí se ale také česká špička v čele s Petrou Kamínkovou a Róbertem Štefkem. Na trať vyběhne i nevidomý keňský běžec Francis Thuo Karanja, stříbrný medailista z paralympiády v Pekingu na pět tisíc metrů.

Článek

O prvenství v patnáctém ročníku Pražského půlmaratónu budou tradičně usilovat vytrvalci z afrických zemí. Mezi největší adepty na vítězství bude patřit Stephen Kipkoech Kibiwot z Keni, vítěz závodu z roku 2006, a jeho krajan Koech Matthew Kipchirchir. Z českých běžců se na trati představí Róbert Štefko a Jan Kreisinger. "Těším se, že si konečně s někým pořádně zaběhám, protože do teď jsem trénoval sám v lese. Hlavně, aby nám svítilo sluníčko," přál si čtyřicetiletý Štefko.

Mezi ženami je největší favoritkou Keňanka Caroline Chepkorir Kwambaiová, která je držitelkou tarťového rekordu (1:10.08) z roku 2006. Na startu budou české barvy hájit Petra Kamínková a Veronika Brychcinová. "Moc už se na závod těším. Bude to ale moc těžké. Já jsem vždycky před domácím publikem hodně nervózní. Ráda bych zaběhla čas kolem jedné hodiny a patnácti minut," řekla česká jednička Kamínková.

Poběží i nevidomý atlet z Keni

Pražského půlmaratónu se zúčastní také nevidomý keňský běžec Francis Thuo Karanja, stříbrný medailista z paralympiády v Pekingu v běhu na 5000 metrů. Karanja chce tak spolu se svým vodičem, bratrem Jamesem, podpořit neziskovou organizaci Světlo pro svět. "Svými sportovními výkony bych rád dodal odvahu slepým lidem na celém světě," prohlásil. V sobotu se pokusí o překonání světového rekordu nevidomých. "Předloni mi ve Štýrském Hradci rekord utekl o čtyři sekundy. Řekl bych, že letos jsem skvěle připraven...", přiznal Karanja, který v osmi letech onemocněl malárií a poté oslepl.

Charitu podpoří fotbalisté Bohemians 1905 i herec Trojan

Pražský půlmaratón navázal spolupráci také s šesti charitativními organizacemi. Mezi běžce se tak zařadí patron Klubu nemocných cystickou fibrózou herec Ivan Trojan nebo tým fotbalistů Bohemians 1905 pod vedením Antonína Panenky. Organizátoři by také rádi získali pro tento závod tzv. Zlatou známku Mezinárodní atletické federace IAAF, nejvyššího možného ocenění pro běžecké podniky. Zatím je přihlášeno téměř sedm tisíc běžců, což je 1000 více než loni. Start je ve dvanáct hodin na náměstí Jana Palacha.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články