Hlavní obsah

Bolt vs. Gay. Mistrovství světa rozhodne o sprinterském králi

Usain Bolt nebo Tyson Gay? Celou sezónu se vyhýbali a na dálku mezi sebou diskutovali, kdo je rychlejší. Na atletickém mistrovství světa v Berlíně přijde rozuzlení, kdo je současným sprinterským králem. Porazí úřadující mistr světa Gay světového rekordmana Bolta, nebo jamajský „rychlík“ zase všem uteče? Jasno bude v neděli 16. srpna, kdy se poběží finále stovky mužů.

Foto: Sport.cz, Sport.cz

Kdo bude sprinterským králem? Usain Bolt (vlevo), nebo Tyson Gay?

Článek

Letošní výsledky mluví zatím pro Tysona Gaye. Sedmadvacetiletý Američan zaběhl 10. července na mítinku v Římě stovku za 9,77. Na dvoustovce v květnovém závodě v New Yorku vyhrál časem 19,58. Boltův nejlepší letošní výkon na stovce je 9,79. Avšak tohoto času dosáhl olympijský vítěz z Pekingu za nepříznivých podmínek, když v Paříži běžel v dešti a v protivětru. Na dvoustovce je jeho letošní maximem 19,59.

Oba sprinteři se v letošní sezóně potýkali se zdravotními problémy. Usain Bolt musel dohánět tréninkové manko po dubnové autonehodě, v níž si lehce poranil levou nohu. A ještě ke konci července tvrdil, že je připraven zatím jen na 85 procent. Tysona Gaye trápí poraněná třísla, bolest zatím tlumí léky, po šampionátu by se však měl podrobit operaci. Před dvěma lety na mistrovství světa v Ósace měl Gay problémy s kolenem. Stovku i dvoustovku však přesto vyhrál...

Jeden z nejlepších soubojů v historii

A proto i tentokrát věří, že si po závodě v novinách přečte, jak Tyson Gay šokoval svět. „Jsem jediný, kdo může Usaina porazit. Musím ale zaběhnout čas kolem 9,59,“ prohlásil Gay nedávno. Zároveň ale dodal: Usain si rozhodně zaslouží respekt za to, co předvádí na dráze. Už se moc těším na závod, bude to jeden z nejlepších soubojů v historii atletiky.“

A co na to Bolt? „Při vší úctě k Tysonovi, nebude to pro něj jednoduché překonat světový rekord. Na závod s ním se už ale moc těším. Nejsem neporazitelný, může se stát, že bude mít někdo lepší den než já a porazí mě. V každém případě se ale pokusím vyhrávat co nejdéle," řekl dvaadvacetiletý Bolt.

Na stovce se zatím setkali jednou, a to loni v květnu v New Yorku. Usain Bolt tehdy vyhrál časem 9,72. Tyson Gay doběhl druhý za 9,85.

Reklama