Hlavní obsah

Špotáková prohrála jen s Neriusovou a přiveze z Berlína stříbro

BERLÍN

Česká výprava na atletickém mistrovství světa v Berlíně se v úterý dočkala první medaile. Oštěpařka Barbora Špotáková po loňském triumfu na olympijských hrách v Pekingu obhajovala v Německu zlato z Ósaky, nakonec se ale musela smířit se stříbrným stupínkem. Zlato získala domácí Steffi Neriusová, která se na berlínském šampionátu loučí se svou úspěšnou kariérou.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Barbora Špotáková (vpravo) gratuluje vítězné Němce Steffi Neriusové.

Článek
Fotogalerie

Neriusová předvedla vítězný pokus v oštěpařském sektoru hned v první sérii, když poslala své načiní do vzdálenosti 67,30 metru a vytvořila si tak své letošní maximum. Němka jen o metr zaostala za svým osobním rekordem. "Na samém konci kariéry jsem prožila nejkrásnější den, co víc k tomu říct," radovala se veteránka, jež poslední pokus soutěže absolvovala jako jistá vítězka se slzami v očích.

Špotáková se výkonem 64,94 m usadila na průběžném druhém místě, ve třetí sérii ji ale odsunula na bronzovou příčku Ruska Maria Abakumovová, která hodila 65,39 m. Česká světová rekordmanka ale vzápětí odpověděla hodem do vzdálenosti 66,42 m a vrátila se za Neriusovou.

Změnu pořadí nepřinesla ani první série užšího finále, kam postoupilo osm z dvanácti závodnic. Špotáková si připsala 61,29 m, zatímco Nerisuová i Abakumovová měly neplatný pokus. Ani v předposlední sérii se česká závodnice nedočkala vylepšení své pozice, nedařilo se však ani jejím největším soupeřkám.

Oštěpařka Barbora Špotáková během finále mistrovství světa v Berlíněfoto: Reuters/Fabrizio Bensch

Abakumovová se zvedla až posledním pokusem, Špotákovou ale přehodit nedokázala. I česká závodnice dala do posledního hodu vše, oštěp nabral ale příliš velkou výšku a skončil ještě před hranicí šedesáti metrů. Nic to ale nezměnilo na tom, že Špotáková nepřeruší svou sérii trvající od roku 2006 a přiveze další velkou medaili.

Barbora Špotáková (vpravo) gratuluje vítězné Němce Steffi Neriusové.foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK/AP</a>/Michael Probst

"Steffi jsem to moc přála, zasloužila si to," prohlásila Špotáková na adresu evropské šampionky z roku 2006 a majitelky tří bronzů z předchozích MS. Sama příliš nesmutnila, že neobhájila titul. "Jsem za to stříbro strašně ráda. Chtěla jsem dneska udělat radost hodně lidem," poznamenala s úsměvem, že Němci i Češi budou dnes slavit. "Samozřejmě jsem chtěla vyhrát, to bylo vidět v posledním pokusu. To byla strašná rána, ale hodně jsem na ty hody spěchala, nebylo to technicky ono," hodnotila se Špotáková.

Hejnová vypadla v semifinále

České rekordmance Zuzaně Hejnové se na mistrovství světa v Berlíně nepodařilo zopakovat nečekanou finálovou účast z olympiády v Pekingu. Dvaadvacetiletá česká rekordmanka obsadila ve svém semifinálovém běhu čtvrté místo a časem 54,99 sekundy zaostala za svým národním maximem o devět setin.

Hejnová skončila v semifinále už před dvěma lety v Ósace, jejím životním výsledkem zůstalo sedmé místo z Pekingu. "Jsem hrozně zklamaná, mrzí mě to, měla jsem na to. V našem semifinále nebylo potřeba běžet tak rychle," litovala Hejnová. "Takže mě to hrozně mrzí, zkazila jsem si to sama," prohlásila.

Běžela prý dobře, plynule. "Jen pomalu," podotkla. Sledovala ostatní semifinálové běhy, ale nechaly ji klidnou. "Podívala jsem se jen na čas vítězky, ale soustředila jsem se na sebe," uvedla. Vytýkala si, že se nedokázala probojovat na druhé, přímé postupové místo. "Šance byla obrovská, ten čas byl určitě v mých silách," komentovala postupový výkon 54,86.

Škrobáková do semifinále 31 setin za osobním maximem 

Překážkářka Lucie Škrobáková postoupila na mistrovství světa v Berlíně do semifinále. Ve svém rozběhu na stometrové trati v úterý obsadila čtvrté místo, které znamenalo přímý posun do středečního závodu. Česká rekordmanka dosáhla času 13,04 sekundy, její osobní maximum je o 31 setin lepší.

Sedmadvacetiletá Škrobáková v osmé dráze pomaleji vystartovala, ale ve druhé polovině trati se bezpečně usadila na postupové pozici. Halová vicemistryně Evropy je v semifinále světového závodu poprvé v kariéře, na olympijských hrách v Aténách i Pekingu vypadla vždy v rozbězích. V roce 2005 na MS v Helsinkách se zranila při rozcvičování a do soutěže nezasáhla.

Škrobáková přitom neměla snadnou úlohu, protože v rozběhu měla za soupeřky Australanku Sally McLellanovou, letos nejrychlejší ženu na světě, Julii Kondakovovou z Ruska s osobním rekordem 12,79 sekundy, Irku Derval O'Rourkeovu, bývalou halovou mistryni světa a šestou ženu z Pekingu, a také Američanku Michelle Perryovou, mistryni světa z Helsinek a Ósaky, která měla útočit na svůj třetí titul za sebou.

"Bylo to nadupané, ale já jsem si výpadek nepřipouštěla. Věřila jsem si, že postoupím," řekla Škrobáková. Nakonec jí k přímému postupu pomohla právě Perryová, která běžela pomalu a nečekaně vypadla. Měla nejspíš zdravotní problémy, startovala se zavázaným kolenem. "Nevím, co jí bylo, ale už při rozcvičení běhala tragicky. Vůbec jí to neběželo," všimla si Škrobáková. "Ale dobře, aspoň jsem neměla s postupem problémy," usmála se.

Škrobáková prý trochu i pošetřila síly, od začátku neběžela úplně naplno. "Nezáleží na tom, jak se běžel rozběh, to byl jen první krůček. Zítra bude úplně nový den a poběžíme od nuly," uvedla překážkářka. Dráhu si pochvalovala, třebaže někteří atleti hovořili o tom, že je pomalá. "Není. Myslím, že se dá běžet rychle, ale na postup do finále bude třeba hodně rychlý čas," tušila.

Bolt prošel do semifinále dvoustovky bez námahy

Bez viditelného úsilí vyhrál Usain Bolt oba dnešní kvalifikační běhy na 200 metrů a vše směřuje k tomu, že na mistrovství světa v Berlíně získá sprinterský double. Dva dny po fantastickém světovém rekordu na stovce za 9,58 sekundy si nejprve v dopoledním rozběhu zaběhl čas 20,70 v tempu, které by se v jeho podání dalo nazvat joggingem. Odpoledne ve čtvrtfinále rovněž bez patrné námahy ubral z předchozího času 29 setin.

"Všechno v pořádku," prohlásil po rozběhu stručně Bolt. Nechal se slyšet, že se cítil po ránu velmi ospale. Dokonce před kamerami neukazoval svá obvyklá rozverná gesta, ale položil si hlavu na ruce na znamení toho, jak moc se mu chce spát. Před meziběhem už byl "živější" a ukázala to i časomíra. "Show teprve začala. Poběžím jako o život. Bude to zábava," slíbil pro finálový závod Bolt, který na dvoustovce drží světový rekord časem 19,30.

Jamajský sprinter Usain Bolt (druhý zprava) v roběhu na 200 metrů na MS v Berlíněfoto: Reuters/Phil Noble

Na startu chyběl Američan Tyson Gay, který se po porážce v historickém souboji s Boltem na poloviční trati odhlásil kvůli tomu, že ho bolí třísla, s nimiž má problémy celou sezónu. Předloňský šampión z Ósaky se chce podle svých slov dát do pořádku na sprinterskou štafetu. Závod tak ztratil náboj v podobě duelu nejrychlejšího dvoustovkaře sezóny a světového rekordmana.

Kvůli zranění nenastoupili ani Brit Dwain Chambers, šestý muž ze stovky, a Churandy Martina z Nizozemský Antil, pátý muž z minulého šampionátu v Ósace. Nejlepší čas dne zaběhl ve čtvrtfinále Boltův krajan Steve Mullings (20,23). Semifinále je na programu ve středu, o medaile se poběží ve čtvrtek.

Richardsová se dočkala světového titulu na čtvrtce

Americká čtvrtkařka Sanya Richardsová vybojovala na atletickém mistrovství světa v Berlíně svoji první zlatou medaili z významného šampionátu. K titulu si dlouholetá jednička na této trati doběhla v nejlepším letošním světovém čase 49,00 sekundy a spravila si chuť po loňské olympiádě, kde jako jasná favoritka skončila až třetí.

Richardsová přitom dvakrát triumfovala v seriálu Zlaté ligy, ale na velký titul dosud nedosáhla. Předloni se nečekaně ani nekvalifikovala na MS v Ósace v národním šampionátu. Před berlínským šampionátem ale zaběhla už po 37. v kariéře čtvrtku pod 50 sekund, čímž předčila dosavadní rekordmanku Maritu Kochovou. Nyní přidala další takový čas.

Za čtyřiadvacetiletou vicemistryní světa z roku 2005 získala stříbro stejně jako na hrách v Pekingu Jamajčanka Shericka Williamsová. Třetí skončila Antonina Krivošapková z Ruska, medaile nezbyla na obhájkyni prvenství a olympijskou vítězku Christine Ohuruoguovou, jež byla pátá.

Titul neobhájil ani portugalský trojskokan Nelson Évora, kterého předčil Phillips Idowu. Britovi se povedla odveta za olympiádu a nejlepším letošním výkonem 17,73 metru porazil svého jediného přemožitele z Pekingu o 18 centimetrů. Bronz získal Kubánec Alexis Copello.

Triumfem papírového favorita Ezekiela Kemboie z Keni skončil závod v běhu na 3000 metrů překážek. V rekordu šampionátu 8:00,43 si první muž letošních tabulek doběhl pro titul pro třech stříbrech z minulých šampionátů. Absolutní triumf keňské velmoci znemožnil za Richardem Mateelongem na třetím místě Bouabdellah Tahri z Francie, který vylepšil vlastní evropský rekord na 8:01,18. Obhájce prvenství a olympijský vítěz Brimin Kipruto z Keni byl až sedmý.

Výsledky mistrovství světa v atletice
Finále
Muži
400 m př.: 1. Clement (USA) 47,91, 2. Culson (Portor.) 48,09, 3. Jackson (USA) 48,23, 4. Gordon (Trin.) 48,26, 5. Iakovákis (Řec.) 48,42, 6. McFarlane (Jam.) 48,65, 7. Greene (Brit.) 48,68, 8. Sánchez (Dom. rep.) 50,11.
3000 m př.: 1. E. Kemboi 8:00,43, 2. Mateelong (oba Keňa) 8:00,89, 3. Tahri (Fr.) 8:01,18 - evropský rekord, 4. Koech (Keňa) 8:01,26, 5. Jarso 8:12,13, 6. Gary (oba Et.) 8:12,40, 7. Kipruto (Keňa) 8:12,61, 8. Keskisalo (Fin.) 8:14,47.
Trojskok: 1. Idowu (Brit.) 17,73, 2. Évora (Portug.) 17,55, 3. Copello (Kuba) 17,36, 4. Sands (Bah.) 17,32, 5. Girat (Kuba) 17,26, 6. Li Jen-si (Čína) 17,23, 7. Spasovchodskij (Rus.) 16,91, 8. Gregório (Braz.) 16,89.
Ženy
400 m: 1. Richardsová (USA) 49,00, 2. S. Williamsová (Jam.) 49,32, 3. Krivošapková (Rus.) 49,71, 4. Williamsová-Millsová (Jam.) 49,77, 5. Ohuruoguová (Brit.) 50,21, 6. Dunnová (USA) 50,35, 7. Kapačinská (Rus.) 50,53, 8. Montshová (Botsw.) 50,65.
Oštěp: 1. Neriusová (Něm.) 67,30, 2. Špotáková (ČR) 66,42, 3. Abakumovová (Rus.) 66,06, 4. Stoianová (Rum.) 64,51, 5. Obergföllová 64,34, 6. Stahlová (obě Něm.) 63,23, 7. Menéndezová (Kuba) 63,11, 8. Likaová (Řec.) 60,29.
Rozběhy a kvalifikace
Muži
200 m - čtvrtfinále: 1. Mullings 20,23, ...5. Bolt (oba Jam.) 20,41.
Ženy
100 m př. - rozběhy: 1. Lopesová-Schliepová (Kan.) 12,56, ...18. Škrobáková (ČR) 13,04.
400 m př. - semifinále: 1. Walkerová (Jam.) 53,26, ...10. Hejnová (ČR) 54,99.

Reklama