Hlavní obsah

Za Špotákovou přijeli pankáči i hasiči, všechny čekala dlouhá noc

BERLÍN

Měli vytvořit domácí prostředí a skoro se jim to povedlo. Parta jabloneckých pankáčů, hasiči kolem jejího přítele Lukáše Novotného a další kamarádi přijeli do Berlína autobusem podpořit oštěpařku Barboru Špotákovou v její snaze obhájit titul mistryně světa.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Oštěpařka Barbora Špotáková během finále mistrovství světa v Berlíně

Článek

Dali o sobě pořádně vědět. A ještě prý dají. "Dneska to bude velké. Už mám tip na velkou hospodu, abychom se tam vešli," plánovala oslavu nová vicemistryně světa Špotáková, která prohrála v Berlíně pouze s domácí Steffi Neriusovou. "Lukáš byl krásně dojatý," prozradila Špotáková.

Fanoušci přijeli autobusem, bylo jich asi šedesát. Na tričkách měli nápisy "Pivo, oštěp, rock'n'roll", na jiných "Bára", obličeje si namalovali do českých barev a trubkami o sobě dávali hlasitě vědět. Transparent hlásil: "Báro, pojď na to a hoď zlato!".

Všichni si navíc nechali společně narůst kníry. "Říkala jsem Lukášovi, že když se to povede, musí si ho nechat až do konce Berlína," usmívala se oštěpařka. "Hlavně chci vidět kníry ostatních, někteří je mají pořádně vyladěné," dodala se smíchem.

Špotáková se na fanoušky těšila a hned po příchodu na stadion se s nimi pozdravila. V ten moment se rozezněly hlasité trumpety a klaksony, které jsou obyčejně k vidění snad jen na fotbalových zápasech.

"Vždycky, když jsem viděla vlajku, tak jsem je pozdravila. Fanouškům jsem se věnovala dost. Myslím, že jsem je i odměnila. I když to není to 'echt gold'," řekla k neúspěšnému útoku na titul.

Byl to v úterý nejen souboj na ploše, ale i v hledišti. "Steffi, nech ho letět, dnes je tvůj den!" stálo na jiném plakátu. Němci souboj svých oštěpařek se Špotákovou brali velmi prestižně.

Souboj na ploše i v hledišti

Ale to čeští fanoušci také. Dokonce si připravili transparent s finským slovem "pitkälle", což v překladu znamená "daleko". Přesně to křičel finský komentátor loni v Pekingu při Špotákové slavném zlatém hodu v poslední sérii. Pořadatelé však při vstupu českým fanouškům plakát zabavili stejně jako papírovou pirátskou vlajku. "Opravdu? Oni mají šílené nápady, až některé už přesahují meze," usmívala se.

Když se oštěpařka věnovala novinářům a trávila čas na tiskové konferenci, příznivci stáli před stadionem a dávali o sobě hlasitě vědět trubkami a bubny.

"Slyšíte ten rámus? Čekají na mě fanoušci a já ještě musím na dopingovou kontrolu," poprosila žurnalisty, aby ji už propustili. "Dneska bude dlouhá noc," dodala světová rekordmanka.

Reklama