Hlavní obsah

Překážkář Svoboda skončil na mistrovství světa šestý

BERLÍN

Skvělého výsledku dosáhl překážkář Petr Svoboda na mistrovství světa v Berlíně. Český atlet skončil ve finále běhu na 110 m překážek šestý v čase 13,38 s. Do dalších bojů se na světovém šampionátu neprobojovali další čeští atleté - tyčkař Jan Kudlička, kladivářka Lenka Ledvinová a dálkaři Roman Novotný a Štěpán Wagner.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Překážkář Petr Svoboda po postupu do finále

Článek

Překážkář Petr Svoboda obsadil ve finále běhu na 110 metrů na mistrovství světa v Berlíně šesté místo. Výkonem 13,38 sekundy zaostal za novým mistrem světa Ryanem Brathwaitem z Barbadosu o 24 setin. Stříbro si z Německa odveze Američan Terrence Trammell, bronz jeho krajan David Payne.

Pro Svobodu byl už postup do finále životním úspěchem. V něm od začátku zaostával za trojicí medailistů, které nakonec od sebe dělila jediná setina. V závěru ještě čtyřiadvacetiletý český reprezentant stahoval čtvrtého Brita Sharmana i Jamajčana Wignalla, nakonec ale zůstal na šesté příčce.

"Mrzí mě, že jsem právě toho Brita neporazil, protože mi připadá, že je namyšlený," prohlásil Svoboda. Šlo mu ale hlavně o to, aby byl nejlepším Evropanem. "To jsem chtěl, to mě mrzí," prohlásil. V cíli byl na sebe kvůli tomu naštvaný, ale pak si velký úspěch uvědomil. "Jsem moc rád, že jsem nejrychlejší běloch na světě," pyšnil se.

Ve finále chyběl světový rekordman Dayron Robles, kterému svalové zranění nedovolilo dokončit odpolední semifinále.

 Kudlička skočil 540 cm a do finále se nepodívá

Tyčkař Jan Kudlička v kvalifikaci skočil pouze 540 centimetrů a obsadil dělené 23. místo. K postupu bylo potřeba skočit o 25 centimetrů výš.

Kudličkovým největším problémem byl ve čtvrtek vítr, neboť v rozcvičování se mu dařilo a také základní výšku překonal sice napodruhé, ale s velkou rezervou. "Jenže pak začalo foukat proti. Já jsem se snažil čekat vždy do poslední chvíle, jestli se to neotočí," vykládal. "Vítr nebyl extra silný, ale mně to vadilo," řekl novinářům.

Jednadvacetiletý finalista olympijských her v Pekingu platí za velký tyčkařský talent, jeho osobní rekord z loňského sezóny je 570 cm. Letos Kudlička překonal 562 cm a nominoval se do Berlína jako jediný český tyčkař. Jeho limit B o centimetr sice překonal v Táboře Michal Balner, ale až po nominační uzávěrce.

"Věřil jsem, že do finále postoupím. Určitě nebude nutné skočit limit, ale prostě se to nepovedlo," řekl osmý muž z letošního mistrovství Evropy do 22 let. "No nic, byla to dobrá zkušenost a jedu dál. Mám to ještě před sebou," uvedl svěřenec Boleslava Patery.

Těsně před kvalifikací ze soutěže odstoupil obhájce titulu Brad Walker. Američan si nedávno na mítinku v Monaku poranil kyčel a jeho start v Berlíně byl velmi nejistý. Pro Walkera je to další velké zklamání poté, co loni na olympiádě pokazil kvalifikaci.

Český tyčkař Jan Kudlička na mistrovství světa v Berlíněfoto: Reuters/Max Rossi

Jediný úspěšný skok stačil k postup do finále olympijskému vítězi Stevu Hookerovi, který však po snadném zdolání laťky ze žíněnky odkulhal. Ryšavý Australan si prý v tréninku natáhl přitahovač na pravé noze a není si jistý, zda bude schopen nastoupit k sobotnímu závodu. "Čeká mě léčba, zkusím se dát do pořádku co nejdřív. Uvidíme, jestli to stihnu. Skáču dobře, ale trápí mě zdraví," posteskl si.

Do finále neprošli dálkaři Novotný a Wagner

Kladivářka Lenka Ledvinová v první kvalifikační skupině hodila 62,92, čímž zaostala o téměř osm metrů za osobním maximem. Celkově obsadila až 36. pozici. Kvalifikační limit byl 72 metrů, který přehodily jen čtyři kladivářky. Nejlépe se prezentovala Němka Betty Heidlerová, jež dokonce výkonem 75,27 pokořila rekord šampionátu.

Kvalifikaci nezvládli také čeští dálkaři Roman Novotný a Štěpán Wagner. Na postup do finále stačilo skočit 801 cm, což oba v této sezóně už dokázali, ale ve čtvrtek za svými možnostmi zaostali. Novotnému k tomu nakonec ve vyrovnané soutěži chybělo 15 centimetrů a obsadil 26. místo, Wagner skočil jen 768 cm, což stačilo na umístění ve čtvrté desítce. "Při prvním náběhu jsem dostal křeč do lýtka, to bylo špatné," prohlásil Wagner. Na křeče trpí, problémy řeší magneziem. "Tentokrát jsem vypil asi půllitru a stejně to nepomohlo," prohlásil.

Finalista olympijských her Novotný věřil, že by to na finále mohlo vyjít. Prvním pokus ale přešlápl. "Druhý byl zadrženě, abych nepřešlápl, bylo to takové nervózní," prohlásil svěřenec trenéra Michala Pogányho. Třetí zariskoval, ale opět mu nevyšel rozběh a rozhodčí ukázala červený praporek. "Byl jsem zatažený. Musíme se nad tím s trenérem zamyslet, co bylo špatně," dodal Novotný.

Nejdelší pokus předvedl favorizovaný Američan Dwight Phillips, mistr světa z Helsinek 2005, který dolétl do vzdálenosti 844 cm. Stejně jako dvanáctý v pořadí Luis Tsátumas z Řecka skočili i další dva skokané, ale horší druhé pokusy je do finále nepustily.

Šokem pro domácí příznivce bylo vyřazení Sebastiana Bayera, který výkonem 798 zaostal za postupem o tři centimetry a skončil devatenáctý. Objev sezony přitom letos vyhrál halové mistrovství Evropy fantastickým zlepšením osobního rekordu na 871 cm a v letních světových tabulkách mu výkonem 849 cm patřilo čtvrté místo.

Walkerová má překážkářský titul v druhém nejlepším čase historie 

Jamajčanka Melaine Walkerová se stala v druhém nejlepším čase všech dob mistryní světa v běhu na 400 metrů překážek. Výkonem 52,42 sekundy zaostala olympijská vítězka o pouhých osm setin za světovým rekordem. Ten drží přes šest let Ruska Julia Pečonkinová.

"Nikdy neběhám na rekordy, vždy mi jde o vítězství a běžet, jak nejlépe umím. Dneska všechno perfektně vyšlo," rozplývala se šestadvacetiletá šampionka. Na stupně vítězů si vyskočila po vzoru krajana Usaina Bolta. "Viděla jsem jeho rekord na dvoustovce. Jsem pyšná, že jsem Jamajčanka," řekla.

S více než půlsekundovým odstupem získala stříbro Američanka Lashinda Demusová (52,96), jež v Berlíně utrpěla první letošní porážku. Třetí skončila Josanne Lucasová z Trinidadu a Tobaga. "Já to technicky nezvládla. Byla to moje chyba. Trefila jsem devátou překážku a to mě rozhodilo," řekla Demusová.

Výškařský titul obhájila Blanka Vlašičová, jež "ukradla" show domácí hvězdě Ariane Friedrichové. Chorvatská obhájkyně přeskočila v dramatické bitvě 204 centimetry a oplatila německé soupeřce porážku z loňského vyvrcholení Zlaté ligy, která ji připravila o podíl na milionovém jackpotu. Friedrichová výkonem 202 navíc prohrála na pokusy i s Ruskou Annou Čičerovovou, letos přitom nezvítězila teprve podruhé z dvaceti startů.

Vlašičová se pak ještě pokoušela třikrát rozběhnout proti laťce položené na hodnotě světového rekordu 210 cm, ale neuspěla. "Jsem šťastná. Byl to závod plný emocí a moc se mi ulevilo," radovala se chorvatská kráska, jež vloni vedle nezdaru ve finále Zlaté ligy naprosto nečekaně prohrála olympijský závod s Tiou Hellebautovou. "Těch 204 bylo jako mečbol. A měla jsem pocit, že jsem měla velkou rezervu," dodala.

Mistrovství světa v atletice v Berlíně:
Finále:
Muži:
110 m př.: 1. Brathwaite (Barb.) 13,14, 2. Trammell 13,15, 3. Payne (oba USA) 13,15, 4. Sharman (Brit.) 13,30, 5. Wignall (Jam.) 13,31, 6. Svoboda (ČR) 13,38, 7. Thomas (Jam.) 13,56, 8. Wej Ťi (Čína) 13,57.
Ženy:
400 m př.: 1. Walkerová (Jam.) 52,42, 2. Demusová (USA) 52,96, 3. Lucasová (Trin.) 53,20, 4. Spencerová (Jam.) 53,56, 5. T. Williamsová (USA) 53,83, 6. Antjuchová (Rus.) 54,11, 7. Rabčenjuková (Ukr.) 54,78, 8. Morosanuová (Rum.) 55,04.
Výška: 1. Vlašičová (Chorv.) 204, 2. Čičerovová (Rus.) 202, 3. Friedrichová (Něm.) 202, 4. Di Martinová (It.) 199, 5. Beitíaová (Šp.) 199, 6. Školinová (Rus.) 196, 7. Greenová (Švéd.) a Howardová-Loweová (USA) 196.
Kvalifikace a rozběhy:
Muži:
110 m př. - semifinále: 1. Brathwaite (Barb.) 13,18, ...4. Svoboda (ČR) 13,33.
800 m - rozběhy: 1. Reed (Kan.) 1:45,76.
Tyč: 1. Hooker (Austr.), Lavillenie (Fr.), Straub (Něm.) všichni 565, ...23. Kudlička (ČR) 540 - nepostoupil.
Dálka: 1. Phillips (USA) 844, ...26. Novotný 786, 35. Wagner (oba ČR) 768.
5000 m: 1. Bekele (Et.) 13:19,77.
Ženy:
Kladivo: 1. Heidlerová (Něm.) 75,27, ...36. Ledvinová (ČR) 62,92 - nepostoupila.
200 m - semifinále: 1. Fergusonová-McKenzieová (Bah.) 22,24.

Reklama