Hlavní obsah

Zraněný tyčkař Hooker dostal injekci a druhým skokem získal titul

Velkou bitvu se svým tělem sváděl na mistrovství světa australský tyčkař Steve Hooker, jenž navzdory zranění pravého stehna a třísla vybojoval zlatou medaili. Ještě na začátku sobotního finále vůbec netušil, zda mu zdravotní stav dovolí skákat.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Australský tyčkař Steven Hooker po úspěšném pokusu na 590 cm.

Článek

"Když kluci skákali 565 centimetrů, dostal jsem od doktora injekci. Poté, co zabrala, jsem si říkal, že by to snad mohlo jít," uvedl Hooker, který absolvoval v soutěži pouze dva pokusy.

Olympijský vítěz zasáhl do boje poprvé až na výšce 585 centimetrů, kdy už byly ve hře medaile. Po nezdařeném pokusu musel zareagovat na úspěch Romaina Mesnila a pokračoval až na další výšce 590, kterou zdolal. K dalším pokusům už Hooker nastoupit nemusel, protože Mesnil jej nenapodobil.

Už v kvalifikaci skočil Hooker jen jednou, když už bylo jasné, jaký výkon bude k postupu potřeba. Po dopadu na žíněnku se jeho tvář vždy stáhla bolestí. "Poslední týdny byly opravdu na krev. Vám to může připadat jako jízda na horské dráze, ale věřte, že z mého pohledu to bylo desetkrát horší," řekl sedmadvacetiletý tyčkař, kterého po vítězném skoku přemáhalo dojetí.

Ambice překonat Bubku

"Je to boj s psychikou. Musíte přesvědčit sám sebe, že na to máte. Že dokážete zvednout tu těžkou tyč, která vás pak vymrští do šesti metrů," líčil Hooker. "Musíte být připraveni na ten risk. Já naštěstí věděl už před zraněním, že mám za sebou fantastickou přípravu a že jsem ve skvělé formě," uvedl ryšavý Australan, jenž si letos v únoru v Bostonu vytvořil osobní rekord 606 centimetrů. Výš dokázal skočit pouze legendární Sergej Bubka.

Na jeho světové rekordy 614 centimetrů pod širým nebem a 615 cm v hale by Hooker v příštím roce rád zaútočil. "Tímhle jsem si něco dokázal," komentoval svůj statečný boj v Berlíně. "Vím, že mám na mnohem víc. Když dokážu takhle skákat za těchto podmínek, není pochyb, že jako zdravý můžu létat pořádně vysoko. Uvidíme příští rok," prohlásil Hooker.

Reklama

Související témata: