Hlavní obsah

Zůstane Semenyaové zlato? Atletičtí šéfové protahují rozhodnutí

MONAKO

Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová, o jejímž pohlaví panují pochybnosti, stále nemá jistotu, že jí zůstane zlato z letošního mistrovství světa v Berlíně. Ministerstvo sportu JAR sice ve čtvrtek uvedlo, že s vedením Mezinárodní atletické federace IAAF případ uzavřelo, atletičtí funkcionáři to ale popírají.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová na MS v Berlíně.

Článek

Mluvčí IAAF Nick Davies prohlásil, že jsou obě strany téměř u konce jednání. Odmítl ale potvrdit, že Semenyaové zůstane zlatá medaile za vítězství na osmistovce a příslušná finanční prémie. V pátek a v sobotu probíhá zasedání IAAF v Monaku, ani na něm však podle Daviese nebude případ dořešen.

Zatím tedy není také jasné, zda bude Semenyaová moci pokračovat ve své sportovní kariéře mezi ženami. "V současnosti může. Otázka spíše zní: 'Je tu něco, co by jí v tom mohlo zabránit v budoucnosti'. A přesně to se snažíme vyřešit," řekl agentuře Reuters Davies.

Osmnáctiletá atletka získala na srpnovém šampionátu zlato v nejlepším času sezony 1:55,45, přičemž suverénní vítězství, razantní zlepšení a muskulatura vzbudily pochybnosti o jejím pohlaví.

IAAF nařídila před finálovým závodem provést testy, jejichž výsledek však zřejmě nebude oficiálně zveřejněn. Informace australských médií, že běžkyně má mužské i ženské pohlavní orgány, odmítla federace potvrdit.

Reklama