Hlavní obsah

Výškař Bába si zranil kotník, v hale už skákat nebude

PRAHA

Halová atletická sezona pro českého výškaře Jaroslava Bábu skončila ještě dřív, než pořádně začala. Bronzový olympijský medailista si při středečním mítinku v německém Weinheimu vážně poranil kotník a nebude obhajovat bronzovou medaili na halovém mistrovství světa v Moskvě, které se uskuteční za měsíc.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaroslav Bába

Článek

Bába se smutnou jisotu dozvěděl po vyšetření v nemocnici v pražském Motole. Odrazový kotník pobolíval českého rekordmana už v průběhu soutěže. Bába však na bolesti nedbal a vazy mu definitivně povolily při prvním pokusu na výšce 231 centimetrů.

"Úplně se mi přetočil kotník," řekl Bába. Výškař okamžitě nateklý kloub ledoval a ve čtvrtek jel do nemocnice na vyšetření. "Doktor říkal, že to mám minimálně natržené," řekl Bába. Přesnější diagnózu určí až páteční magnetická rezonance.

Dostane sádru

Každopádně výškař, jenž drží absolutní český rekord výkonem 237 cm, dostane na nějakou dobu sundavací sádru a berle. V pátek ho ještě čeká návštěva u Pavla Koláře těsně před tím, než známý fyzioterapeut odcestuje na olympijské hry do Turína. Podle prvního vyjádření lékařů si zranění vyžádá minimálně tři týdny absolutní klid. "Ale říkali, že to bude spíš měsíc," upřesnil výškař.

Juniorský mistr Evropy halovou sezonu okamžitě ukončil. "I kdybych se do halového mistrovství světa uzdravil, nemá cenu se tam cpát. Kluci by skočili víc," upozornil Bába na skutečnost, že třebaže třikrát v letošní sezoně přeskočil limit 228 centimetrů, neměl nominaci jistou. Svatoslav Ton a Tomáš Janků totiž letos předvedli již lepší výkony (233 cm respektive 230 cm) a na šampionát mohou z jedné země startovat v disciplíně pouze dva atleti.

Série zranění

"Tahle sezóna byla celá divná, pořád jsem měl nějaké zranění, pořád mě něco trápilo," líčil Bába, jenž se potýkal zejména s bolestmi zad a krční páteře. Zranění vazů v kotníku je jeho prvním vážnějším zdravotním problémem v kariéře. "Přitom jsem se cítil super, forma na dobrý výkon byla. Věřil jsem si," dodal smutně.

Situace ho mrzí, ale na zranění spatřuje i něco pozitivního. "Když budu několik týdnů v klidu, doléčím alespoň všechny bolístky," řekl s tím, že zranění si přivodil vlastní chybou. "Skákal jsem i přes bolest dál, pořád jsem bojoval. Myslel jsem si, že se nic nestane," přiznal. Ke skákání se nyní vrátí, až bude odrazová noha stoprocentně v pořádku. "V hale už skákat nebudu, nechci to uspěchat," dodal.

Reklama