Hlavní obsah

Kudlička na exhibiční Pražské tyčce skočil 583 cm

Praha

Třikrát se letos pokoušel skokan o tyči Jan Kudlička o český rekord, povedlo se mu to ale až na čtvrtý pokus. Jeho výkon světové úrovně 583 cm však nemůže být zanesen do historických tabulek, neboť padl na středeční Pražské tyčce, která byla na Václavském náměstí pouze exhibičním závodem. Mezi ženami vyhrála Jiřina Svobodová za skok 445 cm.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kudlička se na exhibičním mítinku Pražská tyčka zaskvěl výkonem 583 cm.

Článek
Fotogalerie

Kudlička se alespoň stal nejlepším českým tyčkařem historie. Dosavadní nejlepší exhibiční výkon českého rekordmana Adama Ptáčka z téhož závodu překonal o centimetr. Ptáček drží český rekord pod otevřeným nebem 580 cm, v hale skočil nejvíc o centimetr víc. Rekord Pražské tyčky drží Kazach Igor Potapovič, který v roce 1995 překonal 585 cm.

"Nemůžu být spokojenější. Když se mi těch 582 cm nedaří zdolat, tak jsem zkusil o centimetr víc," vysvětloval Kudlička, proč se počtvrté nepokoušel o tutéž výšku. "Jsem na to připraven, teď už to jen předvést na stadiónu," řekl. Dnes měl ideální podmínky - teplo, vítr v zádech.

Středečním výkonem by se Kudlička zařadil na páté místo letošních světových tabulek. "Jde o to trefit závod. Chtěl bych, aby to vyšlo na Zlaté tretře, tam budu skoro doma," řekl rodák z Opavy k mítinku příští týden v Ostravě. O víkendu bude ještě skákat na ME reprezentačních družstev v Dublinu, ale tam má být zima a déšť.

Svobodová se v poslední době trápí, uplynulé tři závody jí nevyšly, ale tentokrát si trochu spravila náladu. Ve výsledkové listině má sice napsáno 445 cm, ale mimo soutěž v rámci tréninku překonala na čtvrtý pokus laťku o decimetr výš. Další závod se špičkovou konkurencí ji čeká příští týden na Zlaté tretře.

Pražská tyčka, mezinárodní atletický mítink ve skoku o tyči:
Muži:
1. Kudlička 583
2. Balner 555 (oba ČR)
3. Ogita (Jap.) a Arents (Lot.) oba 545.
Ženy:
1. Svobodová 445
2. Maláčová 430
3. Morysková (všechny ČR) 401.

Reklama