Hlavní obsah

Běžec Gay překonal na dálku rekordmana Bolta! Na stovce zaběhl letošní maximum

Americký běžec Tyson Gay triumfoval na šampionátu v Des Moines v běhu na 100 metrů díky nejlepšímu času letošní sezóny 9,75. Kromě toho, že na trati v USA pokořil svého reprezentačního soka Justina Gatlina, na dálku porazil i jamajský běžecký fenomén Usaina Bolta, který v Kingstonu vyhrál časem 9,94.

Foto: Charlie Neibergall, ČTK/AP

Tyson Gay (ve středu) si v americkém Des Moines běží pro vítězství. Vlevo s ním soupeří Justin Gatllin, vpravo Charles Silmon.

Článek
Fotogalerie

Třicetiletý Gay, jenž je poprvé od zisku titulu mistra světa v roce 2007 podle všeho bez zdravotních problémů, se dostal do čela zhruba v polovině závodu a nakonec vyrovnal desátý nejlepší čas všech dob.

„Je to už pět let, co jsem byl americkým šampiónem, takže je fajn být zase na stupních vítězů," řekl trojnásobný světový šampión z Ósaky 2007. „Ještě nejsem tak rychlý, jak bych mohl být, ale jsem zdravý, a na tom záleží nejvíc," dodal Gay, jenž běžel 9,75 také v semifinále, ale s větrem.

Bronzový olympijský medailista z Londýna Gatlin, jenž začátkem června na Diamantové lize v Římě porazil překvapivě Bolta, skončil v Iowě druhý za 9,89. Z třetího místa se na srpnové mistrovství světa v Moskvě kvalifikoval Charles Silmon (9,97).

Bolt zpomaloval už před cílem, přesto vyhrál

Šestinásobný olympijský vítěz Bolt si v Kingstonu připsal „povinné" vítězství v čase 9,94. Po tradičně slabším startu dostihl zhruba na padesáti metrech Nickela Ashmeadeho, a navzdory tomu, že závěr vypustil, zaběhl svou 35. stovku kariéry pod 10 sekund

„Start nebyl dobrý, ale ta další fáze byla lepší než v Římě. Šlo o to, abych se kvalifikoval, a to se podařilo," řekl Bolt, jenž se příští týden představí ve štafetě na Zlaté tretře v Ostravě. „Čas mě moc netrápí. Mám ještě dobrý měsíc na to, abych se připravil do Ruska," dodal světový rekordman s výhledem k MS.

Tam ho doprovodí v pátek druhý Kemar Bailey-Cole (9,98), třetí Ashmeade (9,99) a mistr světa z Tegu Yohan Blake. Ten se národního šampionátu neúčastní kvůli nedoléčenému zranění zadního stehenního svalu, ale jako obhájce má účast jistou.

Mezi nejlepší trio se trochu překvapivě nevešel bývalý světový rekordman Asafa Powell, jenž skončil v čase 10,22 až sedmý. Také jeho však tuto sezónu sužovaly zdravotní potíže. "Jsem překvapený, že tu vůbec běžel," řekl Bolt.

Reklama

Související témata: