Hlavní obsah

VIDEO: Bolt neponechává nic náhodě. Před atletickým MS v Moskvě šprtá ruštinu a chce další rekordy

Londýn/Moskva

Před čtyřmi lety v Berlíně stanovil jamajský sprinterský fenomén Usain Bolt světové rekordy na stovce (9,58 sek.) i dvojnásobné trati (19,19). Na nadcházejícím světovém šampionátu v Moskvě (10. až 18. srpna) by rád obě světová maxima překonal a zlatou misi vyšperkoval triumfem ve sprinterské štafetě. Šestadvacetiletý atlet prozradil, že na dvoustovce by si přál pokořit hranici 19 sekund a dokázat tak něco výjimečného.

Usain Bolt se učí rusky.Video: Reuters

 
Článek

"Ten rekord bych hrozně moc rád jednou znovu zlomil. Chtěl bych zkusit, zda je možné dostat ho pod 19 vteřin, to by bylo něco výjimečného. Ještě jsem neskončil, mým cílem je získávat zlata až do olympiády v roce 2016," řekl Bolt, jehož letošním maximem na této trati je čas 19,73 sekundy.

Sprinterský král letos zatím zaběhl stovku nejlépe za 9,85, ale v Moskvě by prý mohl zlomit rekordní čas. "Samozřejmě. Vyžadovalo by to technicky dokonale provedený závod a vhodné počasí, ale koncentruji se hlavně na svou kondici a podle té bych to měl být schopný dokázat," cituje Jamajčana server SkySports.

Na šampionátu bude obhajovat na dvousetmetrové trati zlatou medaili z Tegu, na poloviční distanci však byl kvůli pokaženému startu ve finále diskvalifikován. "Už na to nemyslím. Tenkrát to bylo velké zklamání, protože při dobrém startu bych měl na zlato. Ale už je to za mnou, poučil jsem se a zapomněl na to. Teď se soustředím jen na Moskvu," uvedl.

Tuto skutečnost potvrzuje i nový odlehčený reklamní spot sprinterova sponzora, v němž Bolt absolvuje imaginární kurz ruštiny pro začátečníky. Jaká slovíčka a věty by se mu mohly v Moskvě hodit? „Moje oblíbená barva je zlatá", „Proběhli už i ostatní cílem?" a samozřejmě také „Můžete mi, prosím, podržet na chvíli moje medaile?"

Boltův největší konkurent, americký sprinter Tyson Gay, sice bude kvůli dopingovému nálezu na MS chybět, ale ani tak to jamajský blesk v ruské metropoli rozhodně nebude mít jednoduché. Nikdo však nepochybuje o slovech pětinásobného světového šampióna, když tvrdí: „Moskvo, jsem připraven!"

Překoná Usain Bolt na MS v Moskvě světové rekordy na stovce a dvoustovce?
Ano
25,4 %
Ne
50,8 %
Jen na jedné z tratí
23,8 %
Celkem hlasovalo 1561 čtenářů.

Reklama

Související témata: