Hlavní obsah

Masná překonala halový rekord v běhu na jeden kilometr

Lenka Masná vylepšila při atletických závodech v Praze na Strahově český halový rekord v běhu na 1000 metrů na 2:42,05. O 74 setin sekundy tak překonala výkon Ivany Kubešové, který vydržel v čele tabulek bezmála čtvrt století.

Foto: Jan Kucharčík

Půlkařka Lenka Masná.

Článek

Kubešová zaběhla rekordní čas na jeden kilometr ještě ve federálních dobách v březnu 1991 v Haagu. "Z tréninků jsem tušila, že by podobný čas mohl být v mých silách, a jsem moc ráda, že se to splnilo. Zkusila jsem začít trochu volněji a vše vsadit na poslední dvoustovku," citoval Masnou web atletika.cz.

Rekord označila za výborný začátek halové sezony, jejímž vrcholem bude březnové ME v Praze. "Trochu mi to připomíná rok 2010, v jehož dalším průběhu jsem dvakrát běžela pod dvě minuty na osmistovce. Ale samozřejmě vím, že každé takové srovnání může být ošidné a nic nezaručuje. Fakt ovšem je, že příprava se povedla a v jistých ohledech jsem na tom velmi dobře," řekla Masná.

První letošní osmistovka ji čeká 29. ledna v Düsseldorfu. "Předtím si asi ještě zkusím nějakou šestistovku a uvažuji i o patnáctistovce, abych nějak využila natrénovaného objemu, než se začne směřovat do rychlosti. Musel by to ale být nějaký opravdu kvalitní závod, jinak by to asi nemělo cenu," dodala devětadvacetiletá atletka.

Reklama