Hlavní obsah

Šéftrenér ruských atletů po dopingovém skandálu chodců rezignoval

Po dopingovém skandálu ruských chodců odstoupil z funkce šéftrenér atletické reprezentace Valentin Maslakov. Podle ministra sportu Vitalije Mutka budou další rezignace následovat. Koho se budou týkat, však neuvedl.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Ruský chodec Sergeje Kirďapkin

Článek

Sedmdesátiletý Maslakov se trenérské práci věnoval od roku 1973. V čele ruské reprezentace skončil někdejší sprinter a účastník olympijských her v Mexiku po osmi letech.

"I když Maslakov není osobně zodpovědný za antidopingovou politiku ruské atletické reprezentace, nemohl jen tak přihlížet a rozhodl se vzít zodpovědnost za své podřízené. Je to odvážný krok velkého odborníka," uvedl předseda ruského atletického svazu Valentin Balachničev. "K jeho práci nemám žádné výtky. Jsem si jistý, že jeho organizační a profesionální schopnosti přinesou ruské atletice ještě mnoho užitečného," dodal.

V prosinci německá televizní stanice ARD rozpoutala aféru reportáží o systematickém dopingu ruských atletů, zakrývání pozitivních testů a neochotu jejich vyšetřování ze strany funkcionářů. V úterý Ruská antidopingová agentura oznámila, že potrestala za nesrovnalosti v biologických pasech pět elitních chodců včetně olympijských vítězů Sergeje Kirďapkina, Olgy Kaniskinové a Valerije Borčina.

Balachničev po reportáži ARD odstoupil z funkce pokladníka mezinárodní federace IAAF. Po aféře s chodci uvedl, že uvažoval i o rezignaci na post předsedy ruského svazu, ale učiní tak prý jen v případě, až budou vyřešeny dopingové skandály a povede se mu reformovat atletickou reprezentaci.

Reportáž ARD spojovala Balachničeva a platbou maratonkyně Lilije Šobuchovové, která se prý za 450.000 dolarů vyhnula trestu za dopingový nález.

Reklama

Související témata: