Hlavní obsah

Bolt v Ostravě mluvil o sprinterském stárnutí i fotbale. Čecha bych v Manchesteru uvítal, říká

Ostrava

Poprvé v Ostravě běžel v roce 2006 jako hvězda atletické budoucnosti. Od té doby až na výjimky každý rok nejrychlejší muž historie Usain Bolt ozáří Zlatou tretru. Většinou se už na tiskových konferencích prezentuje jako showman, letos před svým úterním startem nasadil vážnější tvář. „Za to může jetlag, ale spal jsem 12 hodin a už se cítím líp,“ usmíval se sprinter.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jamajský sprinter Usain Bolt na tiskové konferenci v Ostravě.

Článek

Co si ze svých předchozích šesti startů v Ostravě vybavíte?

Studené počasí! Tady je vždycky zima, ale už jsem na to zvyklý…

Dvakrát jste se teď ze startu na Zlaté tretře omluvil.

Nebyl jsem připravený, pak jsem byl zraněný. Ale když jsem fit, je Zlatá tretra pokaždé v mém kalendáři, Ostrava je moje oblíbené místo.

Při nedávném štafetovém šampionátu na Bahamách jste se odhlásil ze závodu na 4x200 metrů, co vás potkalo za problém?

Byla to drobnost, ucítil jsem mírnou bolest po závodě na 4x100 metrů, tak jsem radši po dohodě s trenérem neriskoval v téhle fázi sezóny zranění.

Svými časy v úvodu sezóny jste zatím příliš neoslnil, cítíte se v lepší formě než při úvodní dvoustovce v Kingstonu za 20,20?

Jsem v mnohem lepší formě než před šesti týdny, kdy jsem tu dvoustovku běžel. I trenér je spokojený, hodně jsme věnovali běhu v zatáčce, tak věříme, že tu poběžím rychle.

Sám jste ale od sebe při prvních závodech čekal lepší výkony.

Ne vždy jde všechno, jak si přejete. Vloni jsem moc nezávodil, pauza byla dlouhá, potřeboval jsem pár startů. Ale pracovali jsme hodně na výbušnosti, odstraňoval jsem nedostatky.

Jaké nedostatky má nejrychlejší muž planety?

Vždycky jsou věci, které úplně nefungují. Pořád se dá pracovat na mém startu, na běhu v zatáčce, postavení ramen. Jsou to ale drobnosti, kterými se nestresuju.

Ve světové špičce už jste desátým rokem. Musíte teď dbát víc na životosprávu?

Za ty roky jsem se naučil, že musím omezit společenský život. Jsem teď koncentrovanější, začal jsem jíst zdravěji, to je pro mě nové. Jsem teď sportu víc oddaný. Čím jsem starší, tím víc musím sportu obětovat. Ale nemám s tím problém.

Dáváte si i větší pozor na zdraví?

Ano. Když se objeví nějaký problém, chci se ujistit, jestli je vše v pořádku, zajdu za doktorem. Má práce je dost náročná pro tělo, takže si dávám větší pozor.

Letos se světový šampionát koná v Pekingu, kde jste při olympiádě v roce 2008 načal svoji zlatou sbírku. I to je pro vás motivace?

Určitě, těším se, až se tam zase vrátím. I když laťka je postavena vysoko.

Mluvil jste o tom, že do konce kariéry byste chtěl zaběhnout dvoustovku pod 19 sekund. Na stovce už podobnou motivaci nemáte?

Nikdy jsem o tom tak nepřemýšlel poté, co jsem zaběhl čas 9,58. Ale dvoustovka je má oblíbená trať, hodně se na ní teď soustředím. A když se mi bude dařit, s tím přijde také zlepšení na stovce.

Závodit plánujete do mistrovství světa v Londýně 2017. Už máte v hlavě varianty, čemu se budete věnovat po konci kariéry?

Úplně jsem to ještě nerozmýšlel. Budu dál ambasadorem Pumy, už teď dělám občas motivačního řečníka. Ale co se týče práce, snad nebudu muset dělat nic. (úsměv)

Jste známým fanouškem fotbalového Manchesteru United. Co říkáte na spekulace, že by klub mohl posílit Petr Čech?

Jasně, to bych bral. Jsem překvapený, že letos nechytal jako jednička, i když v Chelsea mají dva výborné gólmany. Ale pro klub toho odvedl strašně moc, pokud by přestup vyšel, přivítal bych to.

Reklama

Související témata: