Hlavní obsah

Tygří skoky v plánu neměl. Jenže v úžasné bitvě Veselý nedokázal přepnout program

Peking

Byl součástí jedné z nejlepších soutěží oštěpařské historie, ale sám k její kvalitě nepřispěl, jak si představoval. Po zlatu v Moskvě před dvěma lety tentokrát Vítězslav Veselý hleděl na finálovou osmičku z opačné strany. Mohlo být i hůř, účast v užším finále si zajistil až ve třetí sérii. Pokus dlouhý 83,13 m ale už zůstal jeho nejlepším.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Vítězslav Veselý v oštěpařském finále na MS v Pekingu.

Článek
Fotogalerie

Tygřími skoky se pokoušel poslat oštěp co nejdál, původně přitom končit po odhodu na zemi neplánoval. „Po prvním pokusu mi najel nějaký program, všechno jsem doskakoval do pádu, což je u mě známka toho, že se bojím přešlapu. A už se to vezlo, všechny hody jsem končil na držce," líčil Veselý.

Trápí ho bolest zad

Ač o tom sám nechtěl mluvit, zdaleka nebyl fit. Kvůli problémům se zády poslední týdny nemohl házet. Přesto se nevymlouval. „Ve formě jsem byl, ale neprodal jsem, co jsem mohl. Klidně jsem si tu mohl hodit osobák," byl přesvědčený oštěpař s osobním maximem 88,14 m.

I ten by mu v pekingské úchvatné soutěži stačil jen na bronz. Boj o zlato fakticky ukončil ve třetí sérii Julius Yego. Oštěp poslal na 92,72 m, zajistil tak první zlato v technické disciplíně pro Keňu. Jednou v historii hodil dál Fin Parviainen, šestkrát Veselého kouč Jan Železný. „Dalo se čekat, že to bude kvalitní soutěž, nečekal jsem, že až takhle kvalitní," uznal Veselý.

Vždyť jeho vítězný výkon z Moskvy by v Pekingu stačil až páté místo, poprvé v historii se dostalo pět mužů za 87 metrů. „Yego to v sobě má. Nečekal jsem, že ulítne druhý Egypťan Abdelrahman. Ale průměr jde nahoru. Když se někdo někam posune, další nechce být za pitomce a přidá se," vysvětloval oštěpařský vzestup světový rekordman Jan Železný.

Reklama