Hlavní obsah

Šebrle prožil desetibojařský orgasmus. Kabrňák, smekal i Dvořák před mužem z jiné planety

Peking

Pokud by si snad někdo dovolil posměšně označovat desetibojaře za sportovce, kteří neumějí žádnou disciplínu pořádně, představte mu Ashtona Eatona. Muže, jenž atletickou všestrannost přiblížil dokonalosti.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Američan Ashton Eaton vytvořil na MS v Pekingu nový světový rekord v desetiboji.

Článek
Fotogalerie

Vůbec se reprezentační šéftrenér Tomáš Dvořák nezlobil, že právě přišel o svůj čtrnáct let trvající rekord šampionátu 8902 bodů. Smekal před uměním sedmadvacetiletého Eatona, který právě podruhé v kariéře překonal hranici 9000 bodů, vlastní světový rekord posunul o šest bodů na 9045. „Teď už mi neběhá mráz po zádech, ale je to kabrňák,“ smekal Dvořák.

Ještě v pátek ráno se přitom s Eatonem a jeho koučem Harrym Marou špičkoval. „Říkal, že má naplánováno 8903 bodů, to by mě nasr..,“ vtipkoval v Pekingu trojnásobný mistr světa.

S Eatonem si volal

Eatonův předchůdce na pozici světového rekordmana Roman Šebrle sledoval přenos z Pekingu doma v televizi. Velmi pozorně. „Vstával jsem denně ve tři ráno, držel mu palce a u obrazovky prožil opravdový desetibojařský orgasmus,“ okomentoval na facebooku Šebrle s několika smajlíky Eatonův supervýkon.

„Právě jsem s Ashtonem dotelefonoval. Když mě překonal poprvé, trochu jsem smutnil. Ale teď jsem nadšen. O to víc, když mi říkal, že jsem byl jeho inspirací. Je to král na svém místě a nejlepší vícebojař všech dob,“ uvedl Šebrle.

Eaton přitom od svého triumfu v Moskvě před dvěma lety žádný desetiboj neabsolvoval. Vloni si odskočil na čtvrtku překážek a i na ní řádně proháněl specialisty. „S jeho koučem jsme se bavili v Moskvě a trochu jsem zíral, nebylo mi jasné, proč,“ přiznával Dvořák.

„Ale od víceboje si odpočinul a evidentně ho to posunulo ve sprintu, ta čtvrtka je mimozemská,“ oceňoval reprezentační kouč nejhodnotnější z deseti Eatonových výkonů. Čtvrtkou za 45,00 s by byl sedmý ve finále mezi specialisty.

Porazil by Masláka

„To je neskutečné, on by si vyloupal Másla a to měl čtyři disciplíny v nohách,“ žasl jedenáctý muž pekingského desetiboje Adam Sebastian Helcelet nad tím, že by tu Eaton zdolal i českého rekordmana Pavla Masláka.

„On je z jiné planety, absolutně před ním smekám. Neskutečně demotivuje ostatní desetibojaře světa, protože jeho výkony jsou neuvěřitelné,“ sypal Helcelet další komplimenty na vládce světového desetiboje.

Možná by si Eaton mohl Helceletovu účast dát do podmínek na mítincích, kde startuje, český desetibojař mu zjevně nosí štěstí. „Startoval jsem s ním dvakrát v životě a dvakrát dal svěťák. Tady a na halovém mistrovství světa v Istanbulu. Asi jsem pro něj dobrý maskot,“ smál se Helcelet.

Hvězdný vícebojařský pár

Eaton si triumfem a světovým rekordem v Pekingu vydělal 160 tisíc dolarů (zhruba 2,4 miliónu korun). „Můj výsledek je úžasný, ale neudělal jsem ho sám,“ skromně Američan zdůrazňoval vděk svým soupeřům i blízkým v čele s manželkou Brianne Theisenovou-Eatonovou, druhou ženou sedmiboje.

Při Eatonově výjimečnosti se zdá, že by ho mohl jednou překonat snad až jejich potomek, který bude mít vícebojařskou genetickou výbavu vskutku ideální.

Ale rodák z portlandského Oregonu ještě neřekl poslední slovo. „Může udělat i 9200 bodů,“ odhaduje bývalý světový rekordman Daley Thompson. „Ve vrzích i výšce má neskutečný potenciál, skrytých tak 200 bodů. Shodou všech okolností se dá nabrat i 9300,“ předpovídá Dvořák.

Reklama

Související témata:
Orgasmus