Hlavní obsah

Hejnová zpět na trůnu! Věřila jsem, že se vrátím, je to obrovská satisfakce

Michal OsobaPrávo

Vloni po sezóně předčasně ukončené vinou zranění nohy sledovala vyhlášení nejlepších českých atletů jen v televizi, teď se Zuzana Hejnová na trůn vrátila. Překážkářka díky triumfu na mistrovství světa v Pekingu i v Diamantové lize neměla v anketě Atlet roku konkurenci, zvítězila s náskokem 294 bodů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ocenění Atlet roku 2015 získala mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek a vítězka Diamantové ligy Zuzana Hejnová. Večer moderovali Monika Absolonová (vlevo) a Aleš Háma.

Článek
Fotogalerie

Jaký je návrat na domácí atletický trůn po dvou letech?

Je to hrozně hezké. Po loňském roce jsem úplně nevěřila, že se můžu vrátit do takové formy, jako jsem měla, a zvítězit v Atletovi roku. Takže je to pro mě obrovská satisfakce, jsem hrozně ráda.

Dají se obě vítězství srovnat?

Vždycky je něco zvláštního vyhrát poprvé, ale tohle je cennější po promaroděném roce, kdy jsem prakticky celou sezónu vynechala…

Vybavíte si, jak jste sledovala loňské vyhlášení?

Sledovala jsem ho v televizi. A tehdy jsem si říkala, že uvidíme za rok, že se určitě vrátím. Věřila jsem tomu.

Co bylo na letošním roce nejkrásnější?

To, že se to celé povedlo. Ze začátku jsem vůbec neměla představu, jaká bude má forma. Říkala jsem si, že mým cílem bude finále na mistrovství světa a pak se to stupňovalo, až jsem si věřila na zlato. Takže tohle bylo nejhezčí, jak jsem se zlepšovala a nakonec to dopadlo nejlíp, jak mohlo.

Bylo těžké neztratit víru na začátku sezóny?

Bylo to hrozně těžký. Už jsem byla smířená, že letos se zase zaběhnu v tom koloběhu a možná se dostanu mezi nejlepší, ale určitě jsem nepočítala, že vyhraju v Pekingu. Spíš jsem počítala s tím, že třeba příští rok bych mohla ukázat to nejlepší.

Jak máte zatím našlápnuto směrem k příští sezóně?

Teď je všechno dobré. Nohy mě sice bolí, ale to tady k tomu období patří, všechno probíhá dobře. Oproti loňsku se cítím mnohem líp, takže když vydržím zdravá, bude to super.

Dáváte na sebe větší pozor, aby se neopakovaly předloňské trable?

Těžko se úplně dává pozor, je to většinou na hraně. Člověk na olympiádu asi i trochu podvědomě trénuje trochu víc než na normální rok. Ale pořád se snažím tělo poslouchat, víc odpočívat a regenerovat, než když jsem byla mladší. A nějaké akce, které bych dřív obcházela, už odmítám. Snažím se věnovat tréninku a hlavně regeneraci.

Když tělo posloucháte, co vám říká?

Když jdeme po sobě pár tréninků, tak se mu to úplně nelíbí, není to, jako když mi bylo dvacet. Ale na druhou stranu už mám něco za sebou a teď mi připadá, že tréninky jdou docela dobře. Tím, že jsem celý rok závodila a trénovala, cítím se mnohem líp než loni.

Už jste vyhrála anketu mezi armádními sportovci i atlety, jste ale také v širší nominaci na atleta světa jako nejlepší překážkářka.

Trenér mi to říkal, ale úplně jsem tomu systému ankety neporozuměla. Je to samozřejmě fajn, ale na nejlepšího atleta světa nepomýšlím.

A na českého sportovce roku? Tam budete patřit také mezi favority…

Bylo by to hezké, ale těch sportů je hrozně moc a špatně se to porovnává, i pro hlasující to musí být těžké. Sama bych nevěděla, jak hlasovat…

Už máte v hlavě plán, jak se postavíte k příští sezóně se třemi vrcholy? Halové mistrovství světa v Portlandu, evropský šampionát v Helsinkách a olympiáda v Riu…

K Portlandu ještě nevím, ale myslím si, že tam nebudu závodit, záleží, jakou budu mít formu. Ale nějak v hale závodit budu. O mistrovství Evropy jsme se bavili a říkali jsme, že do olympiády je ještě víc než měsíc času. Jestli mám absolvovat těžké tréninky, nebo si zaběhnout Evropu, je skoro jedno. Samozřejmě olympiáda je vrchol, tam by měla být forma nejlepší.

Výsledky ankety Atlet roku 2015
1. Zuzana Hejnová (400 m př.) 1357 b.
2. Jakub Holuša (1500 m) 1063
3. Pavel Maslák (400 m) 934
4. Barbora Špotáková (oštěp) 740
5. Radek Juška (dálka) 731
6. Vítězslav Veselý (oštěp) 565
7. Jaroslav Bába (výška) 464
8. Eliška Klučinová (víceboj) 430
9. Michal Balner (tyč) 369
10. Anežka Drahotová (chůze) 346
Trenér roku: 1. Dalibor Kupka
Junior roku: 1. Michaela Hrubá (výška)
Objev roku: 1. Radek Juška

Reklama