Hlavní obsah

Nerespektují rozhodnutí? Tři ruští atleti navzdory vyloučení země z IAAF závodili

Moskva

Minimálně tři ruští atleti nerespektovali rozhodnutí IAAF a navzdory vyloučení národní federace ze všech mezinárodních soutěží kvůli porušování antidopingového kodexu startovali v závodech. Jedním z hříšníků je Viktor Ugarov, jenž v neděli vyhrál maratón v japonské Kanazawě. Jména dalších dvou atletů zatím nebyla zveřejněna.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Překážkář Sergej Šubenkov při MS v Pekingu - ilustrační snímek

Článek

Ruský atletický svaz o tom informoval na svém webu. Od IAAF prý dostal vyrozumění, že se tři ruští atleti zúčastnili 14. a 15. listopadu maratónských nebo jiných závodů, což znamená porušení suspendace. Ugarov už byl z maratónu v Kanazawě diskvalifikován a od organizátorů nedostane startovné ani prémie. Všem provinilcům nyní hrozí disciplinární řízení.

IAAF v minulém týdnu pozastavila Rusku členství na základě zprávy vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury WADA, podle níž se v ruské atletice dopovalo s podporou státu, ničily se uložené vzorky nebo za úplatu zatajovaly pozitivní výsledky testů. Ruští atleti přijdou o účast na březnovém halovém MS a hrozí jim, že nebudou startovat ani na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Reklama