Hlavní obsah

Čeští basketbalisté porazili v kvalifikaci ME Polsko

PRAHA

Po úspěšném páteční startu v Estonsku pokračovala česká basketbalová reprezentace v dodatečné kvalifikaci na mistrovství Evropy. V premiéře před domácím publikem se svěřenci trenéra Michala Ježdíka radovali z výhry nad Polskem 73:64.

Článek

Utkání přihlíželo v libeňské aréně 6486 diváků, což je nejvyšší návštěva na basketbalové utkání v české historii. Čeští reprezentanti sehrají další zápas v pondělí v Opavě proti Estonsku, poté bude následovat odveta v Polsku. Dodatečné kvalifikace se účastní devět týmů, na ME postoupí jen jeden.

Začátek zápasu - to byla ofenzivní smršť českého týmu, která rozbouřila libeňskou halu. Hosty sice navnadil úvodní trojkou Ignerski, ovšem vzápětí polskou defenzivu rozvrátila série dravých nájezdů a úspěšných střeleckých pokusů českých hráčů. Už po čtyřech minutách Bartoň trojkou zvyšoval na 12:3 a kouč polského výběru Veselin Matič musel svůj tým uklidňovat až při oddechovém času.

Poláci otupili český nápor

Po něm hosté dokázali otupit český nápor a vrátili se zpět do hry. Polský výběr se dokázal vyvarovat zbytečných ztrát a postupně začal z českého náskoku ukrajovat. Po devíti minutách a přesném zásahu Szewczyka bylo srovnáno a Stefanski v první minutě druhé čtvrtiny poslal hosty další trojkou do vedení.

Hosté se pak mohli opřít o dobrou hru pivotů a hlavně obrovitého Biguse, který z palubovky takřka vymazal Ondřeje Starostu i dalšího podkošového hráče Petra Bendu. Domácí se zase mohli spolehnout na kanonýra Luboše Bartoně, naopak v prvním poločase se na hřišti hledali Jiří Welsch, jediný český zástupce v NBA, či rozehrávač Maurice Whitfield.

Ve vyrovnaném boji český tým dvě minuty před poločasem poslal do sedmibodového vedení další trojkou Bartoň, ovšem Poláci ještě stačili z náskoku před odchodem do šaten tři body umazat.

Jednoduché body udržovaly napětí

Ani ve druhém poločase Češi svého soupeře nedokázali definitivně dorazit a odskočit na výraznější rozdíl. Ve 33. minutě sice domácí vedli o nadějných devět bodů, ale Poláci se vždy jednoduchými koši z rychlých brejků dokázali dotáhnout zpět.

Ježdíkův tým nasadil k rozhodujícímu trháku až pět minut před koncem a prokázal, že závěry vyrovnaných duelů umí sehrát. K výbornému Bartoňovi se přidal i Welsch a domácí zvýšili až na 65:58.

Vzápětí po rychlém brejku zvýšil na 69:60 Welsch a tíhu okamžiku neunesl Stefanski, který ležícího Sokolovského kopnul do obličeje. Polský hráč dostal diskvalifikující faul a byl vyloučen, stejně jako český pivot Bartoň, který přitom u inkriminované situace vůbec nebyl. Na konci si už Češi výsledek pohlídali, stav ještě stačil okrášlit trojkou Welsch a čeští hráči si mohli vychutnávat ovace. Na počest jejich vítězství se v závěru ještě Sazka Arenou hnala mexická vlna.

Česká republika - Polsko 73:64 (19:17, 38:34, 53:47)
Body: Bartoň 24, Welsch 20, Whitfield 7, Miloš a Benda 6, Starosta a Czudek 4, Sokolovský 2 - Ignerski 17, Szewczyk 15, Hyzy 9.

Reklama

Související témata: