Hlavní obsah

Polský kickbox a mexické vlny

Marek BurkertPrávo

Gladiátorské hry pod oběma koši, řada příliš tvrdých faulů a kickboxerský kop Stefanského do obličeje Ladislava Sokolovského. To vše bylo k vidění v kvalifikačním duelu českých basketbalistů s Poláky. Právě situace z 38. minuty přihrála Česku devítibodové vedení, což ale odnesl hráč Nymburka, kterého polský soupeř nakopl na zemi do tváře.

Článek

"Ode mě to byl asi útočný faul. Chtěl jsem hned vstát, ale už jsem ji měl. Vůbec jsem to nečekal," divil se Sokolovský, který podobně drsnou zkušenost už párkrát zažil. "Když jde zápas do koncovky, tak někomu zkrátka ujedou nervy. Občas byli Poláci dost zákeřní. Pár faulů tam dohrávali, hlavně na Jirku Welsche."

Vyloučení odnesl Benda

Trojice sudích Sokolovského nejprve hodlala stejně jako Stefanského poslat do sprch, jenže z palubovky se s udiveným výrazem nakonec sunul Petr Benda. "Nechápu, za co jsem to dostal. Byl jsem na hřišti, ale rozhodčí si asi mysleli, že jsem vyběhl z lavičky," krčil rameny podkošový hráč A Plus Brno. "Jen mi řekli, ať vypadnu do šatny. Co jsem měl dělat? Bylo to moje první vyloučení," pousmál se hořce.

Nikdo zatím netušil, zda bude Benda moci nastoupit v pondělí proti Estoncům. "Rozhodčí říkali, že se Petr pověsil na obroučku. Trochu zvláštní, ale nerozebíral bych to. Záleží na tom, co komisař utkání uvede do zápisu," povzdechl si kouč Michal Ježdík. "To by mě také zajímalo, protože jsem celou situaci vůbec neviděl," říkal i trenér soupeře Veselin Matič. Inzultaci Sokolovského nesledoval ani famózní střelec Luboš Bartoň, což pro české mužstvo bylo dobře. "Určitě bych to totiž nenechal jen tak," vztekal se.

Hráči byli z diváků nadšeni

Hráči ale svorně chválili nadšené publikum, které prvnímu oficiálnímu basketbalovému zápasu v Sazka Areně dodalo punc výjimečnosti. V závěru se hledištěm řítily mexické vlny a vítězové si vychutnali i ovace vestoje. "Po tomhle utkání bych se vůbec nebál košíkovou tlačit do velkých hal," rozplýval se i Ježdík. "Pro nás byli diváci šestým hráčem na hřišti," cenil si Benda. "Věděli jsme, že přijde hodně lidí, ale měli jsme čas se připravit, abychom nebyli tak vyjukaní. V první půlce na nás ale byla znát nervozita."

Češi se nakonec přenesli přes všechny problémy a důležitou výhru mají v kapse. "Když jsme vyhráli, tak byl výkon dostačující," tvrdil Jiří Welsch. "Dřina to ale byla, určitě větší než v Estonsku. Poláci jsou asi basketbalovější a hlavně mají výborné pivoty a křídla. Hrají zády ke koši a v tom jsou hodně nepříjemní. Ale zvládli jsme a to je hlavní," oddechl si Welsch.

Reklama

Související témata: