Hlavní obsah

Krčmář doplatil na drsné podmínky i kotrmelec. Biatlonisté odstoupili ze štafety

Aktualizováno

Obrovskou smůlu si vybral ve čtvrtečním závodě štafet Světového poháru v Oberhofu český biatlonista Michal Krčmář. Brzy čtyřiadvacetiletý závodník v jednom ze sjezdů spadl přes zbraň, na střelnici poté chyboval, po střelbě vleže musel jet na dvě trestná kola a po zastávce vstoje byl ze závodu odvolán. Mužská štafeta tak v obtížných podmínkách nenapodobila středeční úspěch žen, které po více než 17 letech týmový závod vyhrály. V závodě nakonec triumfovali Rusové. V nevyzpytatelném mlhavém počasí obsadili druhou příčku Norové, třetí skončili Francouzi.

Foto: Petr Slavík, biatlon.cz

Biatlonista Michal Krčmář měl v Oberhofu potíže nejen na střelnici.

Článek
Fotogalerie

Závod začal kvůli mlze se zpožděním a Krčmářovi start nevyšel. Před první střelbou na zledovatělé trati spadl. Šéftrenér Ondřej Rybář proto český tým stáhl.

„Vedly mě k tomu dva důvody - ztráta, kterou jsme v danou chvíli měli a pak počasí, jež zde v Oberhofu panuje, tedy déšť a mlha. Za dané konstelace jsem nechtěl riskovat zdraví ostatních sportovců ve ztraceném závodě. Přestože si uvědomuji, že body do Poháru národů nám budou nyní scházet," řekl Rybář na svazovém webu.

Krčmář měl obrovskou smůlu - při pádech zlomil hůl, poztrácel zásobníky a musel navíc čistit zbraň zanesenou po pádech od sněhu. Jeho ztráta narůstala. „Ani nevím, jak jsem k prvnímu pádu přišel. Prostě jsem se najednou klouzal po břiše. Druhý pád však jde zcela na můj vrub. Jel jsem ve vajíčku a najednou se mi kousla lyže. Měl jsem být pozornější. Hrozně mě to vzhledem ke klukům mrzí a štve," popisoval Krčmář.

Český biatlonista na první střelbě dva terče z pěti ani po dobití třemi náboji netrefil, musel na dvě trestná kola a jel poslední. I vstoje třikrát dobíjel, terče sice nakonec zasáhl, ale stále byl na chvostu s odstupem více než tří minut na čelo.

„Michalovi nemohu nic vyčítat, bojoval, snažil, ale stále mi je přednější zdraví sportovců, než pár bodů do žebříčku," uzavřel Rybář.

Závod ve větrném počasí nakonec vyhráli navzdory 12 dobíjením a jednomu trestnému kolu olympijští šampióni Rusové. Jejich finišman Anton Šipulin v cílové rovince předstihl o 2,3 sekundy Nora Oleho Einara Björndalena, jehož tým dobíjel desetkrát a musel jednou na trestné kolo. Třetí skončila s odstupem více než minuty a půl Francie, která měla na střelnici stejnou bilanci jako vítězné Rusko.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo):
Muži - štafeta 4x7,5 km:
1. Rusko (Garaničev, Lapšin, Malyško, Šipulin) 1:15:24,1 (1 trestný okruh + 12 dobíjení)
2. Norsko (Christiansen, Os, J. Bö, Björndalen) -2,3 (1+10)
3. Francie (S. Fourcade, Beatrix, Desthieux, Maillet) -1:32,3 (1+12)
4. Německo -2:43,7 (2+12)
5. Ukrajina -4:08,5 (2+18)
6. Švýcarsko -4:27,9 (6+19)
Česká republika nedokončila

Reklama

Související témata: