Hlavní obsah

Bez Soukalové a přes tři trestná kola skončila štafeta biatlonistek šestá

Aktualizováno

V sestavě štafety chyběla největší hvězda Gabriela Soukalová a během závodu musely české biatlonistky na celkem tři trestná kola, přesto obsadily při Světovém poháru v německém Ruhpoldingu šesté místo. Zopakovaly tak v závodě na 4x6 km prosincový výsledek z Hochfilzenu.

Foto: (C) Český biatlon, Petr Slavík

České závodnice se připravují na štafetový závod.

Článek

„Docela bláznivá štafeta, měnilo se neustále pořadí. Bylo to hodně o nervech. S ohledem na složení naší štafety je šesté místo pěkné, i když tam během závodu byly momenty, na které bych rád zapomněl," řekl český trenér Zdeněk Vítek a k absenci veoducí ženy SP Soukalové dodal: „Gábina chtěla závodit, ale já myslím, že je dobře, že jsme ji nechali odpočívat." Na startu chyběly i dvě největší soupeřky Soukalové v celkové klasifikaci Světového poháru. Domácí Němky běžely bez Hildebrandové, Francie nepostavila Dorinovou-Habertovou

Pro Česko začalo štafetové klání dobře. Puskarčíková zvládla úvodní střeleckou položku vleže bez chyby a rychle, takže odjížděla druhá a udržela i tempo vedoucí pětičlenné skupiny. Při střelbě vstoje se ale české reprezentantce rozklepaly nohy a nepomohlo ani maximální dobíjení. Musela na trestné kolo, a to znamenalo pád Česka až na 17. místo.

Vpředu se udržely Norsko s Ukrajinou. Němky po prvním úseku předávaly páté, Rusky osmé a Landová přebírala štafetu třináctá s odstupem 58 vteřin. Při třetí zastávce na střelnici se utrhla Ukrajinka Džimaová, pronásledovaná Běloruskou Krjukovou a Italkou Oberhoferovou. Landová musela použít dvě náhradní náboje a střelnici opouštěla na 12. příčce.

Když byla Džimaová bezchybná i vstoje a ostatní štafety musely dobíjet, náskok Ukrajiny vzrostl už na půl minuty. Landová opravovala pouze jednou, ale běžecky to bylo trochu trápení, takže zůstala až do předávky dvanáctá se ztrátou téměř dvě minuty na čelo závodu.

Charvátová se od začátku třetího úseku běžecky chytila s německou štafetou, kterou předtím Gössnerová poslala na dvě trestná kola. Ke střelbě vleže tak přijela česká reprezentace jako jedenáctá a tam Charvátová předvedla doslova bezchybnou rychlopalbu, což jí vyneslo na sedmou pozici.

Mezitím Ukrajinka Semerenková musela na trestné kolo a do vedení se tak dostaly Bělorusky. Charvátová po trati doslova letěla, na stojku dorazila pátá společně s norskou štafetou. Jenže spěchala a odnesla to dvěma trestnými koly. Z nich se bohužel vrátila až na 12. místě s téměř dvouminutovou ztrátou. „Lucka není přece jen tak vyzrála, nechala se unést atmosférou. Hlavou nebyla na střelnici," přiznal trenér českých žen Zdeněk Vítek.

V závěru třetího úseku totálně došly síly Bělorusce Pisarevové, která dokonce musela na trati zastavit a bylo tak po nadějích pro její zemi. O prvenství bojovala Ukrajina, na níž však ještě dotíraly Německo a o kousek zpět byly Norsko s Itálií. Česká finišmanka Vítková na trať vybíhala třináctá. Když vleže poslala všech pět ran do terče, byl to posun vpřed jen o dvě místa, ale od elitní osmičky ji dělilo už jen 11 vteřin.

Bezchybná ležka Pidhrušné sice udržela Ukrajinu v čele, domácí Dahlmeierová se ale nadechla k ohromné stíhačce a ještě před závěrečnou střeleckou položkou šla do čela. Nakonec to ale byl mezi nimi boj do posledních metrů, Pidhrušná prvenství chytrou taktikou uhájila

Vítková vstoje dvakrát dobíjela, ale zvládla to bez fatálních následků a mohla tak bojovat o umístění mezi elitní osmičkou. Poslední kilometr a půl zvládla běžecky excelentně a vytáhla české kvarteto na šesté místo v cíli.

Světový pohár v biatlonu v Ruhpoldingu
Štafeta 4x6 km žen
1. Ukrajina (Varvynecová, Džimaová, Valj Semerenková, Pidhrušná) 1:16:14,2 (1)
2. Německo (Horchlerová, Gössnerová, Hammerschmidtová, Dahlmeierová) +1,2 (2)
3. Itálie (Vitozziová, Oberhoferová, Runggaldierová, Wiererová) +43,8 (0)
4. Rusko (Šumilovová, Virolajnenová, Jurlovová, Podčufarovová) +44,9 (2)
5. Norsko (Oslbuová, Birkelandová, Solemdalová, Eckhoffová) +1:11,5 (1)
6. Česko (Puskarčíková, Landová, Charvátová, Vítková) +1:47,7 (3)

Reklama

Související témata: