Hlavní obsah

Soukalová se vrátila do míst zlatého startu. Ale nadšená není

Martin KézrPrávo

Vrátila se tak trochu na místo činu. Před sedmi lety právě v Canmore slavila Gabriela Soukalová s českou štafetou zlato na juniorském MS, teď bude v kanadské divočině jako vedoucí žena seriálu závodit se žlutým číslem o body do biatlonového Světového poháru.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Gabriela Soukalová (ilustrační foto).

Článek
Fotogalerie

„Pro mě je Canmore symbolem určitého zlomu. Díky tomu úspěchu jsem začala dělat biatlon vážně a věděla jsem, že u něj chci zůstat. Pamatuju si taky, že chyběla kulisa, diváci by se tam dali lehce spočítat," říká Soukalová, které z tehdejších závodů utkvěl v hlavě i třeskutý mráz. „Skoro se nedalo vylézt ven. Sníh vrzal pod nohama a lyže se musely tlačit i z kopce, protože to nejelo," vybavovala si ještě před cestou.

V následujících dnech snad budou podmínky přijatelnější, i když teploměr v Canmore ukazoval včera ráno minus deset. „Sníh je zatím přemrzlý, ale koncem týdne se má oteplit. Na poledne, kdy se závodí, dokonce předpověď slibuje teploty nad nulou," tvrdí Soukalová a není zrovna nadšená, že nadcházející dva díly SP proběhnou na americkém kontinentu.

Bojuje s aklimatizací

„Načasování měsíc před mistrovstvím světa není ideální. Musím ale zatnout zuby. Čelo poháru jede o každý bod, nikdo si to nenechá ujít. Příroda tady je nádherná, ale člověk sem jel závodit, takže na kochání není čas," říká šestadvacetiletá biatlonistka.

Od příletu se pere s aklimatizací. „Mám v sobě převrácené hodiny a jen pomaličku se to lepší," stěžuje si. „Snad se do pátečního závodu vrátím do správného režimu," doufá a prášky na spaní se chystá užít až v krajním případě. „Nemám je ráda a snažím se bez nich obejít," ujišťuje.

Balení na zámořskou šňůru měla složitější než jindy. „Museli jsme do letadla dodržet limit 23 kilo, některé věci jsem z tašky vyndávala vyloženě na poslední chvíli," přiznala Soukalová.

Reklama

Související témata: