Hlavní obsah

Občas mám ztřeštěné nápady, vysvětluje Soukalová, proč pro bronz docouvala

Pro bronz ze sobotního závodu Světového poháru na 12,5 km s hromadným startem Gabriela Soukalová netradičně docouvala. Svou otočkou udivila i pobavila diváky, kterých přišlo v kanadském Canmore zatím nejvíc během sedmé zastávky pohárového seriálu.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Soukalová projela cílem závodu s hromadným startem při SP v Canmore nezvykle - pozadu.

Článek

Česká biatlonistka se tomu i s odstupem času smála. „Občas mám ztřeštěné nápady a tohle byl jeden z nich. Přijde to ve zlomku vteřiny. Doufám, že se to nikoho nedotklo, jen jsem chtěla zamávat českým fanouškům, kteří tam v tom větru a chumelenici stáli a podporovali nás," vykládala z Kanady Soukalová.

„Měla jsem k takovému kousku dost času a prostoru, protože jsem nemusela s nikým finišovat. Tak kilometr před cílem jsem pochopila, že Mařenku (Dorinovou-Habertovou) před sebou už dohnat nemůžu, naštěstí ani za mnou nikdo v blízkosti nebyl," usmála se biatlonistka, která i v Canmore uhájila žluté číslo s převahou 91 bodů. „Je to prostě neuvěřitelné. Snažila jsem se koncentrovat sama na sebe a hodně šetřit síly, které v této části sezóny už scházejí. Proto jsem se ani před startem tolik nerozjížděla, jako obvykle," uvažovala Soukalová.

Jet se žlutým startovním číslem je zavazující. „Nějak se s tím ale peru, i když nemohu říct, že jsem si zvykla," mínila. Závod odjela i výborně takticky „Ráda střílím tam, kde nastřeluju a kde jsem si to předtím osahala, proto jsem se pořád cpala na ten stav číslo jedna, abych využila tak podmínek, které jsem znala.

Před závěrečnou střelbou statečně stáhla desetivteřinovou ztrátu na vedoucí tandem Wiererová, Dorinová-Habertová. „Řekla jsem si, že to zkusím, že se zmáčknu, ale při poslední stojce se mi nohy třásly tak, že jsem byla ráda jen za tu jednu chybu," tvrdila Soukalová, jejíž zásluhou pokračuje už dvouletá tradice a někdo z českých reprezentantů byl už posedmnácté v řadě v každém pohárovém kole na pódiu

Svou konstantní formou Soukalová udivuje celý svět. Také v sedmnáctém závodě sezóny skončila v elitní desítce a celkem osmkrát během této zimy už stála na stupních vítězů. „Je to jako pohádka. Snažím se soustředit na každý závod, ale nejdůležitější věcí je, že se tím i bavím," usmála se.

Jako jediná z celého třicetičlenného pole nechybovala v sobotu na střelnici Eva Puskarčíková. „Čtyři nuly, to byla moje spása," svěřovala se pak pro web biatlon.cz. „Kdybych musela na trestné kolo, asi bych závod ani nedojela, jak se tady běžecky trápím."

Do nedělní smíšené štafety v Canmore od 22.05 h našeho času nastoupí kvarteto Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec, které přesně v tomto složení získalo loni zlato na MS v Kontiolahti.

„Trenér Vítek mi řekl, že pokud mám ještě trochu sil, tak by mě rád viděl v klasickém mixu," prozradila Soukalová. „Síly tedy nemám momentálně žádné, ale zase budu raději sama závodit, než abych se dívala v televizi. A přece jenom aklimatizační pocity se každým dnem zlepšují," svěřila se.

Česku mix štafeta sedí, pravidelně dojíždí na pódiové umístění, ale podle výsledků v Kanadě budou za velké favority ale platit Italové v čele s oběma vítězi masáku Windischem a Wiererovou. Francouzi nenasazují do smíšené štafety Dorinovou-Habertovou a Martina Fourcada, kteří naopak poběží od 18 hodin společně předchozí sprint dvojic. Tam budou Česko zastupovat Lucie Charvátová s Michalem Krčmářem.

Reklama

Související témata: