Hlavní obsah

Tomešová se na ME vešla do elitní osmičky, Soukup skončil ve sprintu čtrnáctý

Aktualizováno

Do nominační hry o poslední volné místo v reprezentaci pro MS se na evropském šampionátu v ruské Ťumeni přihlásila i Barbora Tomešová, která tam obsadila osmé místo v závodě na 7,5 km a byla tak nejlepších z českých biatlonistek. Ve sprintu mužů na 10 km se nejlépe vedlo Jaroslavu Soukupovi, který i s dvěma nepřesnými zásahy skončil čtrnáctý.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Barbora Tomešová.

Článek

V závodě žen triumfovaly sestry Horchlerovy, přičemž zlato brala starší z nich, 29letá Nadine. S ní a o tři roky mladší Karolin pak na stupních vítězů stála i krajanka Knollová. Tomešové šanci na medaili vzala jediná rána mimo, které se dopustila při střelbě vstoje. „Nejsem zklamaná. Umístění beru a cítím se docela slušně, takže je tu snad i dobrý základ pro sobotní stíhačky," prohlásila Tomešová.

Další české reprezentantky zradila střelba. Mrzelo to především u Jessiky Jislové, která měla devátý běžecký čas, jenže vleže chybovala jednou a vstoje dokonce dvakrát. „Měla tam smůlu na kalibrové rány, ale tři trestná kola je na sprint opravdu moc," tvrdil trenér Marian Málek.

Do stíhačky se nakonec přes čtyři minely na střelnici dostaly i Jitka Landová, na níž se projevují dozvuky onemocnění, a debutující Ludmila Horká. „U nich rány mimo terč nejdou na úkor třeba větru, ale spíš chyb závodnic," mínil Málek.

Soukup skončil čtrnáctý

V závodě mužů na 10 km se nikdo z českého kvarteta nemohl spolehnout na čistou střelbu. Nejlépe nakonec skončil na 14. místě nejzkušenější z reprezentantů Jaroslav Soukup, který však na střelnici chyboval vstoje i vleže. „Pořád mu tam chybí trochu většího klidu i jistoty při položkách, ale běžecky se jevil docela dobře," hodnotil trenér Marián Málek.

Adam Václavík se nezhroutil z nepodařeného úseku v mix štafetě a předvedl na střelnici daleko lepší výkon, ale na lyžích za elitou zaostával. Na vině však byl i pád, při kterém ve sjezdu nalomil pažbu. O to cennější pak bylo, jak zvládl obě položky.

Pro Matěje Krupčíka i Lukáše Kristejna je úspěchem postup do stíhacího závodu. Druhé zlato na ME získal finišman ruské smíšené štafety Garaničev, jenž byl na trati jasně nejrychlejší a uspěl, přestože musel po jedné střelecké chybě absolvovat 150 metrů navíc na trestném kole.

Mistrovství Evropy v biatlonu v Ťumeni (Rusko):
Muži (10 km):
1. Garaničev (Rus.) 23:40,3 (1 tr. okruh)
2. L'Abee-Lund (Nor.) -5,2 (0)
3. Babikov (Rus.) -9,7 (0)
14. Soukup -1:18,4 (2)
17. Václavík -1:21,9 (1)
43. M. Krupčík -2:03,3 (1)
48. Kristejn (všichni ČR) -2:11,1 (2)
Ženy (7,5 km):
1. N. Horchlerová 21:53,0 (1)
2. K. Horchlerová -12,7 (0)
3. Knollová (všechny Něm.) -28,5 (0)
8. Tomešová -51,9 (1)
27. Jislová -1:46,6 (3)
51. Landová -3:00,7 (4)
52. Horká (všechny ČR) -3:03,2 (4)

Reklama

Související témata: