Hlavní obsah

Biatlonistkám těsně unikla medaile. Vítková čtvrtá, Soukalová hned za ní

Holmenkollen
Aktualizováno

Je to pro český biatlon trochu hořké. Dvě reprezentantky patřily mezi nejlepší, jenže ani středeční vytrvalostní závod žen na 15 km nepřinesl na světovém šampionátu medaili. Přitom Veronika Vítková skončila čtvrtá, čímž dosáhla nejlepšího individuálního umístění kariéry na MS, jenže devět vteřin ji dělilo od cenného kovu. Hned za ní skončila Gabriela Soukalové, která dvakrát chybovala na střelnici, a to ji stálo stupně vítězů. V první desítce ale při závodě, který probíhal na norském Holmenkollenu za stálého sněžení, ovšem nefiguroval nikdo s čistou střelbou.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Veronika Vítková v cíli vytrvalostního závodu na MS v Oslu.

Článek
Fotogalerie

„Jak jsem sbírala štěstí celou sezónu, tak tady ho nějak nemám. Dvě chyby jsou však moc, měla jsem to prostě vybílit. Snažila jsem se na střelbu hodně koncentrovat, jenže pokazila se hned první položka a na konci se pak už projevila i únava," líčila Soukalová. Z českého tria na startu (Jislovou trenéři nechali v klidu před štafetou) dopadla nejlépe Vítková. „Já jsem spokojená, ale škoda té jedné utržené rány. Necítím se úplně ideálně, na trati to dost bolelo a jak chumelilo, tak bylo znát, že to zapadává," konstatovala pro Českou televizi.

Italka Dorothea Wiererová, která vyhrála v sezóně oba závody Světového poháru na 15 km a vždy s čistou střelbou, si připsala trestnou minutu hned při první ležce. Podobně dopadly při své úvodní zastávce na střelnici Němka Dahlmeierová a Finka Mäkäräinenová.

Jednu ránu mimo terč poslala i Gabriela Soukalová. „Možná si k tomu trochu špatně lehla, měla tam vedle chyby i jeden kalibr," hodnotil trenér Zdeněk Vítek.

Naopak Lucie Charvátová, která s číslem 22 vyrazila na trať jako první z českého tria, začala bezchybnou položkou. Vstoje si pak v sílícím sněžení připsala jen jednu chybu, ale velmi dobrým během se držela hodně vpředu. Stejnou střeleckou bilanci měla také Veronika Vítková a obě reprezentantky tak jely na stejné úrovni kolem 15. místa.

Druhá a třetí položka Soukalové vyšly

Z favoritek zvládla první dvě střelecké položky s nulou Francouzky Bescondová, Dorinová-Habertová, s nimi pak ještě Polka Guziková, Ukrajinka Džimová, Běloruska Skardinová a obhájkyně titulu Ruska Jurlovová. Soukalová svou druhou střeleckou položku zvládla čistě a v rytmu, což ji vyneslo do první desítky. Běžecky na trati totiž všechny soupeřky předčila, navíc při třetí střelbě vybílila znovu všechny terče, a protože jí lyže jely skvěle, zamíchala se už mezi absolutní špičku závodu.

Před závěrečnou zastávkou na střelnici před Soukalovou v průběžném pořadí figuroval jen čistě pálící francouzský tandem (Bescondová, Dorinová-Habertová). Soukalová si ale na poslední stojce neodpustila jednu chybu, stejně na tom byly její soupeřky. Zlato a celkově už svou čtvrtou medaili z letošního MS získala Dorinová-Habertová.

Třetí a čtvrtou položku ale odstřílela už čistě Wiererová a k české radosti i Vítková, což obě vrátilo do hry o medaile. Na její úrovni jela, rovněž s dvěma trestnými minutami na kontě, i Dahlmeierová. Němka byla na posledních dvou kilometrech jasně nejrychlejší, a tím dosáhla na bronz. Vítkovou dělilo od medaile devět vteřin, Soukalovou devatenáct. Charvátová bohužel při poslední střelbě nezasáhla dva terče a to ji stálo sen o umístění v první dvacítce.

„Radost z toho, že obě holky měly našlápnuto na medaili, ale nakonec jsou z toho další umístění těsně pod medailí, rozhodně nemám. Už nám toho přijde opravdu moc. Bylo vidět, že každá rána ovlivní závod. U Gabči mrzí především ta chyba z úvodní ležky, tam to prostě na ni dolehlo. Verče jsem hodně věřil, je tady potřetí v první desítce a chybělo jí tam skutečně pár sekund. Dahlmeierová měla ale skvělý finiš, bohužel," líčil v České televizi trenér Zdeněk Vítek.

MS v biatlonu na Holmenkollenu
Ženy - vytrvalostní závod (15 km)
1. Dorinová-Habertová (Francie) 44:02,8 (1)
2. Bescondová (Francie) +12,2 (1)
3. Dahlmeierová (Německo) +1:17,8 (2)
4. Vítková (ČR) +1:26,8 (1)
5. Soukalová (ČR) +1:36,8 (2)
6. Hildebrandová (Německo) +1:37,7 (1)
7. Guziková (Polsko) +1:39,4 (1)
8. Wiererová (Itálie) +1:43,3 (2)
...
45. Charvátová (ČR) +4:44.5 (4)
Průběžné pořadí SP (po 22 z 26 závodů)
1. Soukalová 996 b.
2. Dorinová Habertová 910
3. Wiererová 868
4. Mäkäräinenová (Fin.) 737
5. Hildebrandová 708
6. Dahlmeierová 702
7. Vítková 665
...
24. Puskarčíková 292
30. Charvátová 213
77. Landová 22
90. J. Jislová (všechny ČR) 7.

Reklama