Hlavní obsah

Kreuziger zahájil Tour 20. místem v prologu, vyhrál Cancellara

Český cyklista Roman Kreuziger vstoupil do letošní Tour de France dvacátým místem v sobotním prologu. Čtyřiadvacetiletý člen týmu Liquigas ztratil na 8,9 km v Rotterdamu 38 sekund na nejrychlejšího Fabiana Cancellaru ze Švýcarska.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Švýcar Fabian Cancellara obléká žlutý trikot pro lídra Tour, který si vyjel v úvodním prologu v Rotterdamu.

Článek

Olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa v časovce Cancellara potvrdil na mokré trati po dešti pozici největšího favorita a stejně jako loni si jako první na Tour oblékl žlutý trikot lídra. "Tu ztrátou na Cancellaru nejde brát vážně. On je někde jinde. Jel to na hranici rizika a jsem rád, že vyhrál zrovna on. Aspoň z něj konečně spadnou ty nesmyslné polemiky," uvedl na svém webu Kreuziger na adresu švýcarského fenoména, jenž se dostal do centra spekulací o využití elektromotoru v kole.

Cancellara porazil o deset sekund Němce Tonyho Martina, jenž si užíval pozici lídra několik hodin a o vítězství přišel až v závěru po dojezdu Švýcara. O dalších deset sekund zpět byl na třetím místě Brit David Millar.

Vydařenou jízdu proti chronometru předvedl sedminásobný vítěz Lance Armstrong, jenž skončil čtvrtý 22 sekund za Cancellarou. Slavný Američan, jenž letos startuje na Tour naposledy, porazil o pět sekund svého velkého rivala Alberta Contadora, který v roli obhájce loňského triumfu skončil šestý.

Nejlepší český cyklista Kreuziger, jenž chce vylepšit své celkové deváté místo z minulého roku, zůstal v kontaktu s nejlepšími. Na Armstronga ztrácí 16 sekund, na Contadora jedenáct. "S tím jsem tak nějak počítal," uvedl Kreuziger.

Jediný český cyklista na Tour jel prolog podle svých slov na jistotu. "Poslední skupina, která jela za mnou, měla silnici sušší, mně přestalo pršet pět minut před startem. Bylo to ještě mokré, takže jsem to jel absolutně bez rizika, abych se nesložil. Je blbost tady ztratit Tour nějakým pádem," dodal Kreuziger, jenž byl dnes ze svého týmu Liquigas nejlepší.

První etapa třítýdenní Tour povede v neděli po rovině z Rotterdamu do Bruselu.

Tour de France, prolog: Rotterdam - Rotterdam (8,9 km)
1. Cancellara (Švýc.) 10:00, 2. Martin (Něm.) -10, 3. Millar (Brit.) -20, 4. Armstrong (USA) -22, 5. Thomas (Brit.) -23, 6. Contador (Šp.) -27, 7. Farrar, 8. Leipheimer (oba USA) oba -28, 9. Boasson Hagen (Nor.) -32, 10. Gerdemann (Něm.) -35, ...20. Kreuziger (ČR) -38.

Reklama

Související témata: