Hlavní obsah

První úspěšný únik na Tour de France vyhrál těsně Weening

Nizozemský cyklista Pieter Weening vyhrál osmou etapu Tour de France a postaral se tak o první vítězství v úniku v letošním ročníku. Člen stáje Rabobank porazil na pásce dalšího uprchlíka a druhého muže loňské Tour Andrease Klödena z Německa.

Článek

Za dvojicí uprchlíků dojel po 231 kilometrech ve zhruba třicetičlenné skupině do cíle i Lance Armstrong, jenž si pohlídal žlutý trikot pro vedoucího muže průběžného pořadí a dokonce zvýšil svůj náskok. Šestinásobný vítěz Tour nyní vede o rovnou minutu před Němcem Jensem Voigtem, jenž dnes skončil se ztrátou necelé půlminuty pátý.

Armstrong si v závěru dnešní etapy musel všechno oddřít sám. Jeho kolegové z týmu Discovery Channel ho totiž trochu překvapivě nechali napospas soupeřům, především silnému triu Klöden, Jan Ullrich a Alexander Vinokurov z T-Mobile.

"Občas prostě máte špatný den. Možná, že se náš tým vyčerpal víc, než jsme mysleli," prohlásil Armstrong. "Jsem si ale jistý, že jsou stejně zklamaní jako já, jestli ne víc. Takže se určitě budou zlepšovat. Tour totiž dnes začala," uvedl třiatřicetiletý Texasan.

Klöden se na Weeninga, jenž jel v úniku sám, dotáhl necelých dvacet kilometrů před cílem etapy, jež zavedla jezdce z Německa zpět do Francie. Člen týmu T-Mobile zaútočil při stoupání na Col de la Schlucht do výšky 1139 metrů, jež bylo ohodnoceno jako vrchařská prémie druhé kategorie.

Vítěze musela určit až cílová fotografie

Objev loňské Tour šel do závěrečného spurtu z prvního místa, Weening ho však nakonec těsně předstihl a vítěze musela určit až cílová fotografie. Ta označila s rozdílem pouze 9,6 milimetru vítězem třiadvacetiletého Nizozemce. Klöden tak sice nedosáhl na své premiérové etapové vítězství na Tour, v celkovém pořadí se však posunul z 24. na deváté místo. "Jsem hlavně rád, že mi dobře slouží nohy. To můžu klidně tuhle porážku oželet," uvedl Klöden.

Jediný český cyklista v pelotonu Pavel Padrnos dnes obsadil 74. příčku, ztratil téměř tři minuty na nejrychlejší duo a propadl v průběžném pořadí z jedenácté pozice na třicátou.

V neděli čeká na jezdce první těžká horská etapa letošního ročníku "Staré dámy". Na 171 kilometrech z Gerardmeru do Mylhúz je na programu poprvé vrchařská prémie nejtěžší kategorie na Ballon d'Alsace. V závodu již nepokračuje devět jezdců včetně Sergeje Gončara, naopak svou pouť ještě nevzdal smolař David Zabriskie, jenž i přes bolestivá zranění z předchozích pádů dojel dnes do cíle jako předposlední s více než hodinovou ztrátou.

Výsledky - 8. etapa (231 km):
1. Weening (Niz.) 5:03:54 hod., 2. Klöden (Něm.) stejný čas, 3. Valverde (Šp.), 4. Kirchen (Luc.), 5. Voigt, 6. Ullrich (oba Něm.), 7. Evans (Austr.), 8. Moreau (Fr.), 9. Horner (USA), 10. Vinokurov (Kaz.) všichni -27, ...74. Padrnos (ČR) -2:57.
Průběžné pořadí:
1. Armstrong (USA) 28:06:17 hod., 2. Voigt -1:00, 3. Vinokurov -1:02, 4. Julich (USA) -1:07, 5. Basso (It.) -1:26, 6. Ullrich, 7. Sastre (Šp.) oba -1:36, 8. Hincapie (USA) -1:47, 9. Klöden, 10. Landis (USA) oba -1:50.
Etapy 92. ročníku Tour de France na Sport.cz
123456789101112131415161718192021

Reklama